Abiznis

Koncesijom bi obezbijedili razvoj i ulaganja

Luka Kotor bi, dobijanjem koncesije za upravljanje tim resursom, stvorila uslove za kontinuirani razvoj, a otvorila bi se i mogućnost značajnijeg ulaganja u infrastrukturu i ostale razvojne projekte, ocijenio je njen izvršni direktor Vasilije Kusovac.
Koncesijom bi obezbijedili razvoj i ulaganja
Portal AnalitikaIzvor

On je u utorak, na Skupštini akcionara, rekao da je upravo koncesija najvažnije pitanje i trenutno najveći teret sa kojim se nosi Luka Kotor.

"Luka Kotor je u više navrata aplicirala za dodjelu prvenstvene koncesije, počev od 31. maja 2011. godine, dostavivši potrebnu dokumentaciju na zahtjev Lučke uprave. Ministarstvu pomorstva i saobraćaja podnijeta je 11. aprila 2012. godine Inicijativa za pokretanje postupka dodjele koncesije za područje luke i djelatnosti u lučkom akvatoriju, s ciljem obnavljanja zahtjeva iz 2011. godine”, objansio je Kusovac, prenosi Radio Kotor.

Luka Kotor je, kako je podsjetio, 27. marta prošle godine treći put podnijela zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije, da bi Vlada 14. maja donijela zaključke na osnovu kojih se dodjeljuje pravo na privremeno korišćenje, za period od 120 dana, počev od 18. maja do završetka postupka dodjele koncesije.

Skupština Opštine Kotor je, kao većinski vlasnik Luke Kotor, u više navrata od države zahtijevala produženje koncesionog ugovora.

Kusovac je saopštio da je u prošloj godini ostvaren ukupan prihod od 3,35 miliona EUR, dok je bruto dobit povećana i postigla novi rekord u iznosu od 1,13 miliona EUR.

“Prihod lučkih usluga brodovima je porastao, ali je prihod od usluga jahtama smanjen 9,22 odsto. Razlog za to je što nemamo kvalitetan vez za mega jahte. Broj putnika na kružnim putovanjima dostigao je record. Investiciona aktivnost je stagnirala, a razlog dolazi iz neriješenog koncesionog statusa", tvrdi Kusovac.

On je dodao da se smjernice za rad u ovoj godini uspješno ostvaruju, kada je porast broja putnika i brodova u pitanju.

“Ove godine ćemo imati maksimalni kapacitet prometa putnika, oko pola miliona”, dodao je Kusovac.

Akcionari su usvojili i izvještaj o reviziji finansijskih iskaza za prošlu godinu i donijeli odluku o raspodjeli prošlogodišnje dobiti.

Obavljen je i reizbor članova Odbora direktora u kojem su Stanislava Subotić, Dejan Uskoković, Goran Grbović, Jovo Bećir. Umjesto Ivana Zogovića imenovan je Radomir Rudanović.

MIna business

Portal Analitika