Svijet

Kina da bude spremna na rat protiv SAD

Kineski ministar obrane Čang Wanquan upozorio je na napetosti u Južnokineskom moru, navodeći kako situacija može dovesti do direktnog okršaja.
Kina da bude spremna na rat protiv SAD
Portal AnalitikaIzvor

On je pozvao vojsku, policiju i građane da budu spremni na obranu teritorijalnog integriteta Kine.

Wanquan je izjavu dao za vrijeme inspekcije vojnih instalacija u južnoj kineskoj obalnoj provinciji Zhejiang, piše kineska državna agencija Xinhua.

"Ozbiljnost stanja nacionalne bezbijednosti treba imati na umu, posebno što se tiče prijetnji koje nam dolaze sa mora", kazao je.

"Kineska vojska, policija i građani moraju biti spremni za mobilizaciju ukoliko dođe do 'rata naroda na moru", dodao je, navodeći kako se građanstvo mora obrazovati po pitanju nacionalne odbrane, jer je teritorijalni suverenitet Kine ugrožen.

Do novih izjava došlo je uslijed napetosti bez presedana oko spornih ostrva u Južnokineskome moru, gdje Peking gradi vojne baze na grebenima i ostrvima.

Američka mornarica nedavno je poslala vojne brodove i avione u blizinu spornih ostrva. SAD tvrdi kako je taj potez mjera odbrane slobode putovanja kroz međunarodne vode.

Vašington je u zadnje vrijeme u toj regiji izveo i niz vojnih vježbi.

Kina je sve američke poteze okarakterisala kao provokacije i reagovala postavljajući nove vojne sisteme na sporna ostrva. Wanquan je kazao kako je kineska Narodna oslobodilačka vojska, koja broji 2,3 miliona ljudi, "u potpunosti u stanju odgovoriti na različite bezbjedonosne prijetnje i provokacije".

Portal Analitika