Region

SAD i EU: Kosovo da ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom

Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavie pozdravio je današnju raspravu u Skupštini Kosova o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i pozvao poslanike da izglasaju aktuelni sporazum o tome. Učestvujući na skupu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Delavie je rekao da do sada nije bilo činjenica da je Kosovo sporazumo izgubilo neki dio teritorije.
SAD i EU: Kosovo da ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

"Poslanici treba da glasaju prema svom mišljenju. Pozivam ih da je izglasaju kako bi Skupština poslije toga nastavila da se bavi drugim značajnim pitanjima za Kosovo", kazao je Delavie.

Američki ambasador smatra da pitanje demarkacije nije političko pitanje, istakavši da "demarkacija služi dobrosusjedskim odnosima između dvije zemlje".

On je istakao i da su "SAD zainteresovane za uspjeh Kosova, a ne za njegov neuspjeh" i da "Kosovo treba da prevaziđe izmišljena pitanja i da se usredsrijedi na probleme i potrebe koje imaju građani Kosova, kao što su vladavina zakona i borba protiv korupcije"

"Ovo pitanje (neizglasavanje demarkacije) može da izazove i ekonomske posljedice na štetu zemlje", rekao je američki ambasador.

On je rekao da je proces demarkacije imao punu podršku međunarodnog faktora.

Predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu,Tomas Gnoh je na skupu rekao da je pitanje demarkacije od izuzetnog značaja i da predstavlja uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Prema njegovim riječima, demarkacija i borba protiv korupcije su preduslovi za liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Mislimo da je ovo u interesu građana Kosova”, rekao je Gnoh, izražavajući spremnost EU da pomogne Kosovu u rješavanju tog pitanja.

Nema približavanja stavova oko demarkacije

Predstavnici Državne komisije i grupe stručnjaka i pojedini poslanici Skupštine Kosova ni poslije desetočasovne rasprave nijesu približili stavove u vezi s demarkacijom granične linije između Kosova i Crne Gore.

Predsjednik Državne komisije Murat Meha i drugi članovi tog tijela brane stav da demarkacijom Kosovo ne gubi ni jedan centimetar teritorije.

Druga strana, predvođena poslanikom Demokratskog saveza Kosova Špejtimom Buličijem, tvrdi kako je komisija predstavila lažna dokumenta.

Zavisno od partijske pripadnosti, i poslanici Skupštine Kosova se izjašnjavaju za ili protiv predloga Sporazuma.

Državni predstavnici su pozvali na usvajanje sporazuma.

Poslanici opozicionih stranaka su protiv sporazuma o demarkaciji, a poslanici Samoopredelenja najavljuju da nikako neće dozvoliti njegovo usvajanje u Skupštini Kosova.

Najavljena sjednica Vlade Kosova na kojoj je trebalo da se utvrdi predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma koja je bila planirana za večeras odložena je za sjutra.

Na sjutrašnjoj sjednici Skupštine Kosova pitanje demarkacije nije na dnevnom redu.

RTCG

Portal Analitika