Društvo

Potvrđeno 97 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože

U Crnoj Gori je do sada potvrđeno 97 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Potvrđeno 97 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože
Portal AnalitikaIzvor

U Mojkovcu je registrovano 35 slučajeva, Bijelom Polju 18, Beranama 17, Kolašinu 13, Plavu pet, Rožajama i Gusinjama četiri i na Žabljaku jedan.

Kako se navodi u saopštenju, treći dan se sprovodi vakcinacija ugroženih i zaraženih područja sa vakcinama koje su dobijene kroz donaciju Evropske Komisije.

“Do sada je vakcinisano blizu 50 odsto goveda u zaraženom i ugroženom području. Veterinarska služba pokazuje potpunu spremnost i posvećenost danonoćnim radom na ovim područjima, kako bi se izvršila vakcinacija u što kraćem roku”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, krajem sedmice se očekuje isporuka preostalih 70 hiljada doza vakcina.

“Već je napravljen raspored veterinarskih ambulanti, koje će sprovoditi vakcinaciju, po područjima, prema Programu hitne vakcinacije. Po isporuci vakcina, koju očekujemo do kraja nedelje, odmah će se početi sa vakcinacijom na područjima opština na kojima za sada nemamo potvrđenu bolest. O početku vakcinacije ćemo javnost blagovremeno obavijestiti”, objasnili su iz Uprave.

Oni su apelovali na držaoce goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer koji je pripremila Uprava i distribuirala preko veterinarskih ambulanti, kao i savjeta veterinara.

U saopštenju se kaže da je neophodno i da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda, jer je ona obavezna.

“Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme”, upozorili su iz Uprave.

Kako su kazali, ne postoje razlozi za zabrinutost oko bezbjednosti mlijeka i mlječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu Crne Gore.

“Na zaraženim gazdinstvima preduzmaju se sve mjere u cilju osiguravanja bezbjednosti hrane na tržištu. Preporučuje se termička obrada mlijeka na ugroženom i zaraženom području”, saopštili su iz Uprave.

MINA

Portal Analitika