Fudbal

Pola hrvatske lige u Evropi 2017, dva u LŠ?

Sljedećeg ljeta čak pet hrvatskih klubova moglo bi da igra kvalifikacije za evropska takmičenja, od čega dva za Ligu šampiona.
Pola hrvatske lige u Evropi 2017, dva u LŠ?
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose hrvatski mediji, eventualni plasman Dinama u grupnu fazu ove sezone mogao bi biti dovljan da njihova liga dobije dodatna mjesta u Evropi. S obzirom da u MAXtv Prvoj ligi Hrvatske učestvuje deset klubova, to znači da će pola lige igrati u Evropi sljedećeg ljeta!

Broj predstavnika neke lige u eurokupovima zavisi od koeficijenta u posljednjih pet sezona, a Hrvatska je pred ovu sezonu bila 17, iza Austrije (16) i Rumunije (15), posljednje koja ima pravo na pet predstavnika, dva u LŠ.

Dobri rezultati Dinama, Hajduka, Rijeke i Lokomotive ovog ljeta su doveli Hrvatsku do 14. pozicije, čak i ispred Grčke, a kako bi ostala u grupi zemalja sa pet ekipa, moraće "zadržati" iza sebe Rumune i Austrijance. 

Dinamo je u utorak izborio plej-of kvalifikacija za LŠ što mu sigurno donosi grupnu fazu LE, dok u četvrtak igraju Rijeka, Hajduk i Lokomotiva. 

Rijeka dočekuje turski Basakšehir nakon 0:0 u gostima, Hajduk čeka Aleksandariju nakon ubjedljivih 3:0 u Ukrajini, dok je u najtežoj situaciji Lokomotiva koja gostuje Vorskli nakon 0:0 u Zagrebu. 

Rumuni se u srijedu uzdaju u Steauu i Astru, koje su remizirale po 1:1 u prvim mečevima trećeg kola kvalifikacija za LŠ. Steaua dočekuje u Bukureštu Spartu Prag, dok Astra gostuje Kopenhagenu. Rumuni u kvalifikacijama za LE nemaju više predstavnika. 

Najveći adut Austrije je Salcburg koji u srijedu dočekuje albanski tim Partizani koji je nadigrao 1:0 u Tirani, dok se za LE bore Austrija, gostuje slovačkoj Trnavi koja je slavila u Beču 1:0, te Rapid koji čeka Žodino nakon 0:0 u Bjelorusiji. 

Što se tiče Grka, oni su u najboljoj poziciji, Olimpijakos je remizirao sa Hapoelom u Atini bez golova, a u srijedu gostuje u Ber Šivi, dok PAOK čeka Ajaks nakon 1:1 u Amsterdamu. U četvrtak nastupaju tri tima, Panatinaikos igra sa AIK-om koji je savladao 1:0 kod kuće, Janina čeka AZ Alkmar koji ima minimalac iz Holandije, dok AEK čeka Sent Etjen nakon odličnih 0:0 u Francuskoj.

B92.net

Portal Analitika