Društvo

Amfilohije: NATO služi Hermesu, bogu tiranije, nasilja i ubijanja

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodim Amfilohije i Episkom dioklijski gospodin Kirilo služili su na praznik Svetog proroka Ilije sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Basilija Ostroškog, u narodu poznatom kao crkva Ružica, na Sinjaevini.
Amfilohije: NATO služi Hermesu, bogu tiranije, nasilja i ubijanja
Portal AnalitikaIzvor

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Kirilo je podsjetio da je Sveti prorok Ilija živio u vrijeme nakon srmti cara Solomona, kada se veliko izrailjsko carstvo podijelilo na dva dijela.

''Tada su samo dva plemena, Judino i Venijaminovo ostala vjerna iskonskom zavjetu izabranog naroda Bogu, a deset plemena se odvojilo i živjelo u takozvanom izrailjskom carstvu, gdje su vrlo brzo prodrli kultovi drugih božanstava'', kazao je on.

Nakon pričešća vjernih gram je ophodila Litija, a onda je blagosiljan slavski kolač. Episkopi su vinom prelili grobove sahranjenih u crkvenoj porti, a Mitropolit Amfilohije se vjernima obratio besjedom u kojoj je rekao da našem narodu danas nedostaje jedan prorok Ilija.

''Naše vrijeme je po mnogo čemu bezbožnije od onog vremena proroka Ilije, Mnogi će reći da danas nema klanjanja idolima, kao što su to radili žreci Jezaveljini u to vrijeme, Tačno, nema više viljivih idola, ne prave ih više od kamena i od drveta. Ali ima, itekako, mnogo idola i lažnih bogova'', upozorio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je rekao da se njima danas klanja krštena hrišćanska Evropa.

''Današnji moderni evropski bog - to je mamon. To je euro, to je dolar. To je obogotvorenje slasti zemaljske. To je ono na čemu današnja Evropa stvara budućnost'', rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je podsjetio da su i u vrijeme proroka Ilije bili bogovi rata.

''A danas - kome Bogu služi NATO pakt? To je Hermes, onaj drevni Hermes, ili Moloh - bogovi nasilja i tiranije, otimanja od drugih, ubijanja, građanskih ratova'' upozorio je Mitropolit Amfilohije i kao primjere naveo današnje događaje u Maloj Aziji, Ukrajini, na Kosovu i Metohiji i širom naših zemalja devedesetih godina.

Portal Analitika