Svijet

Erdogan traži oproštaj zbog bivšeg savezništva s Gulenom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je oproštaj od Boga i naroda jer, kako je rekao, nije na vrijeme vidio "pravo lice" imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje prošlomjesečnog neuspjelog vojnog puča. Kako prenosi AFP, to je rijedak slučaj da Redžep Tajip Erdogan tako javno pokaže poniznost.
Erdogan traži oproštaj zbog bivšeg savezništva s Gulenom
Portal AnalitikaIzvor

Gulen je blisko sarađivao s Erdoganom dok je bio gradonačelnik Istanbula 1990-ih godina i nakon što je njegova partija Pravde i razvoja došla na vlast 2002. godine, podsjeća francuska agencija.

"Uprkos svemu, osjećam se tužno što nisam mnogo ranije uvidio pravo lice ove izdajničke organizacije", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, misleći na Gulenov pokret Hizmet.

"Neka nam Bog i moj narod oproste", naveo je Erdogan.

Gulen, koji živi u egzilu u SAD, odbacuje optužbe turskih vlasti da je organizovao puč.

U međuvremenu, generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland poručio je u Turskoj da ta država treba da se obračuna sa onima koji su odgovorni za neuspjeli pokušaj puča, ali da to mora da bude urađeno u skladu sa vladavinom prava i ljudskim pravima.

Jagland je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u Ankari, rekao da u Evropi ima malo razumijevanja za to u kojoj mjeri se tajna služba infiltrirala u tursku vojsku i pravosuđe, prenosi Rojters.

"Želim da kažem da u Evropi ima premalo razumijevanja prema tome kakve je izazove puč prouzrokovao demokratskim i državnim institucijama u Turskoj", naveo je Jagland.

Generalni sekretar Savjeta Evrope je rekao da je Turska veoma važna evropska zemlja.

"Važna je za cijeli kontinent. Važno je da svi učinimo sve što možemo da pomognemo Turskoj da prođe kroz ovaj proces", poručio je Jagland, prenio je AP.

Jagland je najviši evropski zvaničnik koji je posjetio Tursku poslije pokušaja puča 15. jula, u kom je više od 270 ljudi ubijeno.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika