Zanimljivosti

Na Tari uhvaćena tri mrka medvjeda

Na području Nacionalnog parka Tara uhvaćena su i markirana tri mrka medvjeda, koja će biti praćena naredne tri godine, saopštila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).
Na Tari uhvaćena tri mrka medvjeda
Portal AnalitikaIzvor

Dvije ženke mrkog medvjeda, težine 119,3 i 162,5 kilograma i jedan krupan mužjak od 207,4 kilograma, uhvaćeni su u blizini dva hranilišta namjenjena medvjedima. Životinje su bezbjedno uspavane i pod stalnim veterinarskim nadzorom uzeti su im standardni uzorci krvi, dlake kao i morfometrijski parametri.

Očekuje se da će tokom naredne tri godine, ogrlice stavljene na ove dvije ženke poslati preko 40.000 preciznih lokacija (koordinata) što će omogućiti njihovo praćenje u realnom vremenu, a samim tim i bolje podatke o potrebama i prijetnjama ove zaštićene vrste.

Akcija je dio projekta koji sprovodi WWF "Zaštićena područja za prirodu i ljude", čiji je cilj da se na terenu ostvare vidljivi pomaci u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa.

WWF intenzivno radi na praćenju i prikupljanju podataka o brojnosti mrkih medveda, njihovom kretanju i rasprostranjenju, uz primjenu najsavremenije tehnologije.

Projekat "Zaštićena područja za prirodu i ljude" započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

n1info.com

Portal Analitika