Kultura

KOTORART: Rundek Cargo Trio s "Mostovima" gostuju u Kotoru

Poznati hrvatski muzičar Darko Rundek nastupiće sjutra sa svojim ansamblom Rundek Cargo Trio na Ljetnjoj pozornici od 22 sata, u okviru ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: Rundek Cargo Trio s "Mostovima" gostuju u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Pored gitariste i pjevača, trio čine Isabel, koja svira akustičnu i električnu violinu, te je zadužena za zvučne efekte, i multiinstrumentalista Dušan Vranić Dutso, koji pored ostalog svira klavir, harmoniku, perkusije.

Koncert pod nazivom „Mostovi“ dio je istoimene turneje kojom Rundek promoviše album objavljen 2015.

- Trio je započeo turneju u Hrvatskoj, a jedanaest numera sa ovog albuma publika je dočekala sa velikim interesovanjem i u drugim državama bivše Jugoslavije, Kanadi, Austriji. I ovaj album, koji je osvojio dva Porina – za najbolji album alternativne muzike i najbolji video („Ima ih“, režija: Radislav Jovanov Gonzo), оbojen је zvucima različitih kultura, prije svega Balkana, Južne Azije i Južne Amerike – navodi se u najavi ovog događaja.

Darko Rundek, jedan od najpopularnijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, nakon preseljenja u Francusku i dva albuma sa Cargo orkestrom, ispunio je svoj dugo željeni san o osnivanju trija. Ansambl kombinuje najbolje od balkanskog zvuka sa evropskim bluzom, a vrhunac nastupa čine poznate numere sa Rundekovih solističkih albuma, kao i sa albuma grupe „Haustor“, čiji je Rundek bio frontmen i jedan od osnivača. Rundek Cargo Trio objavio je prvi album 2010. pod nazivom „Plavi avion“, koji je osvojio Porin za najbolji album u kategoriji alternativne rok muzike.

K.J.

Portal Analitika