Društvo

DF: Bolest kvrgave kože goveda se širi, a Vlada ne preduzima ništa

Demokratski front upozorava da nadležni organi nijesu uradili ono što je neophodno kako bi spriječili širenje bolesti goveda kvrgave kože i da su napravljeni veliki propusti koji mogu izazvati teške posledice po stočni fond.
DF: Bolest kvrgave kože goveda se širi, a Vlada ne preduzima ništa
Portal AnalitikaIzvor

“I dok se zaraza širi po čitavom sjeveru, vlada ne preduzima ništa kako bi pojačala veterinarske timove, pa izgleda da su gazdinstva prepuštena sama sebi bez neophodne akcije kojom bi se moglo zaustaviti širenje ove bolesti”, istakli su iz DF-a.

Iz DF- a pozivaju nadležne organe da urednije i brže popisuju sva oštećena gazdinstva kako bi im se što prije u potpunosti nadoknadila šteta.

“Novca za isplatu ima dovoljno i niko iz vlade i opština ne smije da zakida ljudima ta sredstva ili da odugovlači sa isplatom. Neophodno je u najkraćem roku izvršiti dodatnu mobilizaciju svih veterinarskih službi kako bi se što prije vakcinisala nezaražena grla, i taj je posao trebalo završiti koliko juče. Čudimo se zašto vlada, kada je već uočeno da nije spremna i da nema potencijal da odgovori na ovaj izazov, nije alarmirala i naše susjede, pogotovo one koji raspolažu sa moćnom veterinarskom službom, kako bi završili neohodno vakcinisanje svih grla na sjeveru za par dana i tako se sačuvao i spasio stočni fond”, kažu iz DF- a.

Ova nevolja, podsjećaju oni, zadesila je ljude sa sjevera, dakle iz područja u kome se najteže živi i koje decenijama grca u siromaštvu zbog katastrofalne politike Vlade Mila Đukanovića koja je sjever očigledno koristila samo u predizborne glasačke svrhe.

Oni će, kako kažu, istrajavati na utvrđivanju odgovornosti nadležnih zbog strašnih posledica sa kojima su se,  zbog izostanka pravovremene i adekvatne zaštite, suočili stočari na sjeveru CG.

“Za ovo se mora odgovarati, a DF će vrlo brzo predložiti konkretne mjere kako u potpunosti sanirati i nadoknaditi štetu ljudima koje je ova zaraza ostavila bez osnovnih prihoda za preživljavanje njihovih porodica”, zaključili su iz ove partije.

Portal Analitika