Kultura

Djela Matana Vukčevića u Prostoru za umjetnost SGBM

Radovi mladog crnogorskog umjetnika Matana Vukčevića, izloženi su u Prostoru za umjetnost, u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro.
Djela Matana Vukčevića u Prostoru za umjetnost SGBM
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini trinaest radova - ulja na platnu i rađenih kombinovanih tehnikama akrilika i pastela na platnu, kao i originalni akvareli.

Prilikom otvaranja nove izložbe, o svojim radovima i slikanju uošte, umjetnik je izjavio:

- Tema „Unutrašnje ispred spoljašnjeg“ govori da me je to unutrašnje stanje čovjeka inspirisalo i zainteresovalo, ono me jako privlači... Ono što nosimo unutra to smo mi: harizma, energija, emocija... najbitnije stvari koje čine svijet i koje ga pokreću... Osim ove teme, gdje dominiraju apstraktno ekspresivni portreti, interesuju me pejzaži koje radim na apstraktno-ekspresivan način, a inspiraciju sam našao u našim krajevima i predstavio ih na svoj način, onako kako ih ja doživljavam. U okviru ove postavke predstavio sam i radove sa izložbe „Slađa bez šećera“. Možda odmah asocira na kafu, ali meni je inspiracija bila žena. Ideja mi je bila da povežem kafu sa ženom pa sam tako uradio aktove žena u tehnici akvarela, a kao materijal sam koristio kuvanu kafu – naveo je umjetnik nako otvaranja postavke.

Matan Vukčević rođen je 1989. godine u Podgorici. Studirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Dragana Karadžića.

Iz Societe Generale banke Montenegro podsjećaju da je Prostor za umjetnost namijenjen mladim stvaraocima radi afirmacije njihovih novih ideja i podrške u daljem stvaralačkom radu, a započet je kao akcija građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe.

0308matan1
Portal Analitika