Politika

DPS Herceg Novi: Organizatori Trga od ćirilice napravili propust

Programi, manifestacije, sajmovi treba da nas zbližavaju, oplemenjuju i udružuju, a ne da nas razdvajaju i udaljavaju jedne od drugih, navode iz OO DPS u reagovanju povodom problema oko održavanja Trga od ćirilice, čiji organizatori nijesu na vrijeme tražili, niti dobili odobrenje nadležnih u opštini za lokaciju na Belavisti.
DPS Herceg Novi: Organizatori Trga od ćirilice napravili propust
Portal AnalitikaIzvor

Jer, s druge strane, postoji zahtjev i peticija MZ Herceg Novi i malih privrednika Starog grada koji tvrde da bi jednomjesečni Trg o ćirilice ugrozio njihov odobreni umjetnički program, poslovanje i ambijent Starog grada.
– Utisak je da određeni nesporazumi oko održavanja manifestacije “Trg od ćirilice” stvaraju pogodnu situaciju da se u ovim vrelim ljetnim danima dodatno usijava atmosfera. Svaka, pa i ova manifestacija ili program, ima organizatora. Organizator u skladu sa važećim Odlukama Skupštine Opštine Herceg Novi pribavlja na vrijeme neophodne saglasnosti  kako bi bio uspješan. Očigledno da je u ovom slučaju organizator napravio propust. Manifestacija, ili program koji se planira da traje skoro mjesec  zahtijeva ozbiljnu organizaciju i prosto je nevjerovatno da se nije ispoštovala potrebna procedura. Ali izgleda da se to desilo – saopštavju iz novskog DPS-a, prenosi Radio Jadran.

Došli smo u situaciju da se planirani i odobreni programi MZ Herceg Novi vremenski i prostorno podudaraju sa, planiranim terminima “Trga od ćirilice” na istom prostoru, a u DPS-u vjeruju da su svi imali dobru namjeru.

– Ali jedni su, MZ Herceg Novi, na vrijeme definisali i prostor i termine, dok drugi to nijesu uradili zbog čega se realizacija programa dodatno iskomplikovala, što očigledno stvara prostor za različita tumačenja i prioritete održavanja kulturnih manifestacija. Da je drugačije, našao bi se kompromis i svi bi bez podizanja tenzija realizovali svoje programe, a Herceg Novi i njegovi gosti dobili sadržajnu kulturnu ponudu – kažu u DPS-u.

Oni dodaju da zakone Crne Gore i odluke Skupštine opštine Herceg Novi moraju poštovati svi organizator manifestacija i nadaju se „da to makar nikome nije sporno“:

– Onaj ko organizuje bilo koju manifestaciju, u predviđenoj proceduri treba da dobije odgovarajuća rješenja nadležnih organa lokalne uprave, a nakon toga, nesmetano da realizuju svoj program. Drugačije ne bi bilo dobro ni za organizatora niti za Opštinu Herceg Novi.

I ćirilica i latinica su naša pisma. Ma na kojem pismu pisali čuvajmo jedni druge teških riječi. I na jednom i na drugom pismu pisane grube riječi nikome nijesu donijele ništa dobro. Zato, ujedinimo se u interesu svih građana Herceg Novog – poručuju iz OO DPS-a Herceg Novi. 

Portal Analitika