Region

Njemački sud rekao svoje: Agenti udbe učestvovali u ubistvu Stjepana Đurekovića

Nekadašnji pripadnici jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković (71) i Zdravko Mustač (74) danas su u Minhenu osuđeni na doživotnu robiju zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, koje su počinili 28. jula 1983. godine u Volfrathauzenu.
Njemački sud rekao svoje: Agenti udbe učestvovali u ubistvu Stjepana Đurekovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To je druga presuda za ovo djelo, nakon što je 2008. na istom sudu Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu.

Sud je tada ustvrdio da je Prates ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao optuženom Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima. Prates, koji je bio Perkovićev saradnik u Njemačkoj, takođe je pratio kretanje Đurekovića. Mustač je u to vrijeme bio pretpostavljeni Josipu Perkoviću u Službi državne bezbjednosti.

Državno tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi prošle nedjelje krivično djelo pomaganja u ubistvu prekvalifikovalo u sudjelovanje u ubistvu s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Tužilaštvo smatra da je tokom suđenja dokazano da je optuženi Josip Perković direktno učestvovao u organizaciji ubistva Stjepana Đurekovića. Tužilac je u svojoj završnoj riječi takođe ostalo pri motivu ubistva, da je uklanjanje Đurekovića kao svjedoka finansijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji INA bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslovenskog političara Mike Špiljka,Vanja.

Đureković je do svog odlaska u Njemačku obavljao visoke menadžerske funkcije u INA-i. Njegovo tijelo je izrešetano, a glava smrskana sjekirom u podrumu štamparije u Njemačkoj, gdje je štampao propagandni materijal protiv tadašnje SFRJ. Ubistvo Đurekovića naredio je, kako se vjeruje, Stane Dolanc, tadašnji ministar policije. U to vrijeme, sud je utvrdio da su 22 Hrvata ubijena u Zapadnoj Njemačkoj po nalogu jugoslovenskih vlasti.

S druge strane, odbrana je tokom cjelokupnog suđenja, pa tako i u svojoj završnoj riječi, prije svega pobijala motiv ubistva. Prema odbrani, Đureković je ubijen jer je kao agent Njemačke obavještajne službe (BND) Njemcima odavao osjetljive vojne tajne vezane uz zalihe nafte bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) pa je izvršenje ubistva izvela vojna Kontraobavještajna služba (KOS), u saradnji sa saveznim SDS-om (službom sigurnosti). Prema tome, tumači odbrana, Perković kao član republičkog SDS-a nije mogao biti upleten u sprovođenje ove akcije.

Jutarnji.hr

Portal Analitika