Kultura

GRAD TEATAR: "S anđelima II" Igora Rakčevića u Budvi

Samostalna izložba Igora Rakčevića „S anđelima II“ biće večeras otvorena u Crkvi Santa Marija u Budvi u 21 čas.
GRAD TEATAR: "S anđelima II" Igora Rakčevića u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koju čini 25 radova nastalih u tehnici stensila na medijapanu svečano će otvoriti Slobodan Slovinić. Ona predsatvlja predstavlja presjek Rakčevićevog aktuelnog istraživanja grafike u proširenom smislu, a biće dostupna publici do 13. avgusta.

Igor Rakčević rođen je 1971. u Podgorici, gdje je završio srednju likovnu školu. Diplomirao grafiku, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. mr Anke Burić. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Velizara Krstića.

Bavi se grafikom, neformalnom likovnom edukacijom, menadžmentom u kulturi, te istraživanjima na polju savremenih grafičkih tehnika i drugih umjetničkih medija. Priredio je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, predstavljao Crnu Goru na značajnim manifestacijama, poput bijenala umjetnosti i arhitekture u Veneciji, međunarodnoj izložbi „In den Schluchten des Balkan“ u Kazelu i nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske umjetnosti.

- Umjetnost Igora Rakčevića je umjetnost razlike. Razlike, koju ostvaruje prvenstveno svojim stavom prema umjetnosti. Ali i razlike koju dostiže upuštajući se u veoma raznovrsne likovne izraze: grafike, crteže, radove na ljepenci, video-radove... Uvijek se isto može vidjeti drugačije, i uvijek se ta razlika uočava u iskazu po kojoj je umjetnik prepoznatljiv. Ako još uvijek vjerujemo da, a užasava pomisao da nije tako, umjetnik prenosi ono što jesu odrazi njegovog bića i susreta sa svijetom, onda Igor Rakčević do nas dovodi svoju smirenu začuđenost – zapisao je Pavle Goranović u svom osvrtu na Rakčevićevu umjetnost.

K.J.

Portal Analitika