Zanimljivosti

Planeta na sistematskom pregledu: Nikad nije bilo gore

Najnoviji globalni klimatski izveštaj 2015. godinu predstavlja kao najgoru u istoriji čovječanstva što se tiče zagrijavanja planete na osnovu brojnih ključnih pokazatelja. Temperatura, podizanje nivoa mora i emisije plinova s efektom staklene bašte dostigli su rekordne nivoe prošle godine.
Planeta na sistematskom pregledu: Nikad nije bilo gore
Portal AnalitikaIzvor

- Većina indikatora za klimatske promjene nastavljaju da pokazuju tendenciju ka zagrijavanju planete, prilikom čega su registrovane rekordno visoke temperature drugu godinu zaredom - navodi se u godišnjem izveštaju "Stanje klime", koji sastavljaju na stotine naučnika širom svijeta, prenosi Beta.

U izvještaju koji je poznat i kao "godišnji sistematski pregled planete" je obuhvaćeno 50 različitih aspekata klime.

Na osnovu izvještaja za prošlu godinu naučnici su došli do zaključka da su potučeni rekordi u bar deset kategorija.

Uzimajući u obzir povlačenje ledenog pokrivača, suše i poplave, godišnji izvještaj o stanju klime daje mračnu sliku Zemlje.

- Više pokazatelja, kao što je temperatura iznad površine zemlje i na površini okeana, porast nivoa mora i emisija plinova sa efektom staklene bašte potukli su rekorde ustanovljene tek prošle godine - navode naučnici.

Većina pokazatelja za klimatske promjene nastavlja da pokazuje tendenciju ka zagrijavanju planete, slijedi u izveštaju.

Trend porasta će po očekivanjima biti potvrđen ove godine, jer su prvih šest mjeseci 2016. bili daleko najtopliji na planeti, prema nedavno objavljenim podacima naučnika iz američke svemirske agencije NASA.

Stručnjaci ukazuju da je prirodni fenomen El Nino, koji je 2015. bio izuzetno jak, doprinio jačanju tendencije ka globalnom zagrijavanju prošle godine.

- Kombinacijom efekta El Nino i dugoročne tendencije ka zagrijavanju, Zemlja je registrovala rekordno visoke temperature drugu godinu za redom - navodi se u izvještaju.

Koncentracija plina sa efektom staklene bašte dostigla je nova najviša mjerenja 2015. Nivo vode je dostigao najvišu tačku, sa 70 milimetara više od prosjeka registrovanog 1993. godine.

Nivo vode raste postepeno na cijeloj planeti, sa porastom od oko 3,3 milimetra godišnje, ali je taj rast brži na nekim tačkama Pacifika i Indijskog okeana, tako da postoji rizik da će u narednim decenijama nastaviti da raste zavisno od mjere u kojoj se budu topili glečeri i ledene površine. Time se ugrožavaju milioni stanovnika na obalama.

Prošla godina je bila obilježena i kišama jačim od prosečnih što je izazvalo velike poplave, a jake suše su pogodile površine dva puta veće nego prethodne godine (14 posto u odnosu na osam posto 2014.).

Arktik koji je posebno osjetljiva klimatska zona, nastavio je da se zagrijava.

Ovi pokazatelji su mnogo više od običnih brojki na grafikonu. Naučnici navode da ova turbo klima utiče na populaciju pingvina i ima bitnu ulogu u velikom cvetanju algi, što je slučaj na sjeverozapadnoj obali Pacifika.

Zabilježeni su i ekstremni toplotni talasi širom svijeta, a najbrutalniji su bili u Indiji i Pakistanu gdje su odnijeli na hiljade ljudskih života.

blic.rs

Portal Analitika