Politika

Milić: Opozicija na izborima da bude kao Island na EP

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je, u intervjuu za portal Antena M, da je uoči izbora u oktobru potpuno legitiman i samostalan, i izlazak u različitim koalicijama.
Milić: Opozicija na izborima da bude kao Island na EP
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovom mišljenju, recept za pobjedu nad DPS-om je međusobno nenapadanje i sinhronizovan nastup opozicije. Sve one koji zaista žele fer izbore poziva da zajedno rade kako bi to i ostvarili, umjesto što,k ako je rekao, kod građana šire defetizam o "80 hiljada fantomskih birača".

On je određenim parapolitičkim strukturama poručio da se s punim pravom plaše, jer dolazi vrijeme SNP-a.

Na pitanje smatra li da je Ugovor sa A2A zaista bio prelomni razlog da pojedini opozicionari najave izlazak iz Vlade izbornog povjerenja, Milić odgovara da se nijesu konsultovali kada su ulazili u Vladu, te da je neprimjerno da im daje bilo kakve savjete.

"Što se tiče poslovnog odnosa države i A2A, smatram da je odluka donesena u Parlamentu štetna i na kratki i na dugi rok po interese Crne Gore. Znajući da ćemo doći u ovu situaciju, bio sam u sjedištu A2A u Milanu - u Ulici Francesca Sforze - obavio razgovore sa profesorom Valottijem i njegovim timom i znam šta italijanski partneri stvarno misle o svojoj investiciji u Crnoj Gori. Prvo, radi se o kompaniji koja ima 12.000 zaposlenih u pet privrednih sektora sa prošlogodišnjim prometom od 4,9 milijardi eura. Namjerni su kupiti pet komunalnih preduzeća u okolini Milana (Lodi, Pavia, Crema, Cremona) i dogovorena je suma od 113 miliona eura za tu transakciju. Zbog svega toga, smatram da smo našem poslovnom partneru trebali ponuditi za 22 odsto akcija 125 miliona eura uz dogovor da ćemo ostalih 20 odsto kupiti u narednih pet godina uz pravo preče kupovine", naveo je Milić.

On napominje da država nije nikada prodala 43 odsto već nesto preko 18 odsto, te da je potpuna neistina da ćemo zaraditi mogućom kupovinom sada 41 odsto akcija 180 miliona eura.

"Drugo, treba pretvoriti poreski dug Rudnika uglja (danas je on značajno iznad 15 miliona eura) u akcije čime bi povećali udio države i treće - ponuditi u istoj transakciji otkup akcija A2A čime bi država stekla više od 70 odsto akcija Rudnika uglja Pljevlja. Na ovakav način povratili bi potpunu kontrolu i nad EPCG i nad Rudnikom uglja, uštedjeli bi novac i obezbijedili moguće finansiranje izgradnje hidrocentrale Komarnice. Smatram da je ova ponuda potpuno u skladu sa razgovorima koje sam imao u Milanu i da podjednako štiti i interese države i A2A. Za nju nije kasno i nakon parlamentarnih izbora da se obavi", istakao je lider SNP-a.

Antena M

Portal Analitika