Zanimljivosti

Amfilohije zamonašio tri iskušenika u manastiru Ikone Bogorodice

U manastiru Ikone Bogorodice Jerusalimske u Rečinama kod Kolašina, nakon večernje službe koju je u navečerje praznika Svetog proroka Ilije služio Episkop dioklijski Kirilo sa sveštenstvom, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamonašio je iskušenike ove svete obitelji Aleksandra, Marka i Miljana i dao im monaška imena Stefan, Ilija i Jelisej.
Amfilohije zamonašio tri iskušenika u manastiru Ikone Bogorodice
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se novom monahu Stefanu, mitropolit Amfilohije je rekao da ga je Sveti Stefan udostojio da ga primi pod svoje okrilje.
„On je u svoje vrijeme bio na čelu vitezova, onih koji su branili pravdu i istinu Božju. Eto, i tebe je ubrojao među svoje vitezove, vjerne Bogu i bližnjima do smrti“, rekao je Vladika.
Monaha Iliju je podsjetio da proroka Iliju nijesu povijali u pelene, nego da su ga anđeli povijali u ognju, te da je zbog toga sav bio oganj.
„Njega, kao prvoga monaha, posebno poštuju monasi zbog njegove molitve“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
On je kazao da je takav bio i Sveti Jelisej.
„Ispunjen takođe toga ognja i te duboke vjere. Služeći Bogu i pravdi i istini Božjoj, narodu Božjem izabranom“, kazao je Mitropolit Amfilohije i novim monasima poželio da im ova tri svetitelja budu zaštitnici i pokrovitelji od ove svete večeri. (Mitropolija.me)

Portal Analitika