Društvo

Presuda Rađenoviću nedostupna javnosti

Detalji pravosnažne presude kojom je bivši predsjednik budvanske opštine Lazar Rađenović proglašen krivim neće biti javno objavljeni, saopšteno je Pobjedi iz podgoričkog Višeg suda.
Presuda Rađenoviću nedostupna javnosti
Portal AnalitikaIzvor

Nagodbom koju je sklopio sa Tužilaštvom, Rađenović je pristao da za učešće u namještanju poslova u slučajevima "Jaz, TQ Plaza i Prijevor" provede u zatvoru 18 mjeseci i uplati 30.000 eura u državni budžet u roku od mjesec od pravosnažnosti presude. Prema riječima savjetnice Višeg suda u Podgorici Aide Muzurović, izreka presude Lazaru Rađenoviću je javna, ali razlozi koji su navedeni u obrazloženju ne mogu biti objavljeni.

Izreka presude je javna, ali nijesu javni razlozi sadržani u obrazloženju, jer se presuda zasniva na dokazima koji se koriste i u drugim istragama koje su u toku i nose oznaku tajnosti kazala je Muzurović.

Ona je dodala da se na sajtu Višeg suda ne objavljuju nepravosnažne presude i presude u predmetima koji nose oznaku tajnosti.

Osim ovog, Rađenović je potpisao i sporazum kojim je pristao da odleži pola godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda WTA i u "slučaju Kopirajt".

Ovaj sporazum zadužila je sutkinja Višeg suda u Podgorici Biljana Uskoković, a ročište je zakazano za 7. septembar. Rađenović je uhapšen 13. avgusta prošle godine sa još 12 saradnika zbog sumnje da je učešćem u namještanju poslova u aferama "TQ Plaza" i "Jaz" oštetio budžet budvanske opštine za više miliona. Dan nakon hapšenja, bivši predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača dobio je status svjedoka saradnika. U tom predmetu isti status je dobio i izvršni direktor firme "Trejd junik" Mirko Latinović. Mjesec kasnije, Tužilaštvo je u Budvi otvorilo i "slučaj Prijevor“, gdje je šteta za budžet 1.400.000 eura. Među osumnjičenima u toj aferi našli su se Lazar Rađenović, Miloš Marović, sin bivšeg funkcionera DPS Svetozara Marovića i još šest osoba.

Međutim, "slučajem Prijevor" Tužilaštvo nije završilo sa krivičnim prijavama protiv Rađenovića.

Ubrzo je protiv njega podnijeta krivična prijava zbog namještanja posla izgradnje sistema za preradu otpadnih voda njemačkoj kompaniji. Nakon što je i u ovom predmetu dobio status okrivljenog, Rađenović je specijalnom tužiocu ponudio prijedlog o sporazumnom priznanju krivice. On se u svim aferama tereti za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Lazar Rađenović je već osuđen, ali ne pravosnažno, za "predmet Košljun“.

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu Višeg suda bivšem predsjedniku opštine Budva, ali je smanjio visinu izrečene kazne sa šest na tri godine i osam mjeseci. Apelacioni sud je u tom predmetu potvrdio oslobađajuću presudu Aleksandru Tičiću i osuđujuće presude za Vida Rađenovića i Jelicu Petričević.

Portal Analitika