Društvo

GJENERO: Spomenik Barešiću je nesrećni čin za koji nema opravdanja

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero ocijenio je za Pobjedu da je podizanje spomenika Miru Barešiću u Dragama u opštini Pakoštane nesrećni čin, koji ne donosi nikome ništa dobro.
GJENERO: Spomenik Barešiću je nesrećni čin za koji nema opravdanja
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio uvjerenje da „glupa politička odluka na lokalnom nivou neće uticati na dobre odnose dviju država“, pri čemu ističe da je siguran da tako misli i vođstvo HDZ-a i SDP-a.

Barešić, kojem je podignut spomenik, bio je pravosnažno osuđen za ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Švedskoj.

 - Svako ko pripada liberalnodemokratskom političkom polju ne može opravdavati podizanje spomenika bilo kome ko je u jednoj fazi života koristio terorističke metode. Međutim, tu se ne radi o poruci koju bi slala država na nacionalnom nivou. Spomenik je podignut u opštini koja je tradicionalno uporište desnih radikala. Oni su donijeli političku odluku o tome - kaže Gjenero.

Šamar HDZ-u

Sagovornik Pobjede ističe da „veliki šamar vođstvu HDZ-a, koji se sada pokušava transformisati u evropsku umjereno hrišćansko-demokratsku stranku, predstavlja činjenica da su dvojica visokih funkcionera te stranke bili prisutni nesrećnom činu -otvaranju spomenika“.

- To je ono što tom spomeniku daje nacionalno značenje i važnost - kaže Gjenero.

On dodaje da je šteta što ljudi koji rade takve stvari ne razmišljaju o konsekvencama.

Gjenero ističe da u hrvatskoj dominantnoj politici, kad je u pitanju i ljevica i desnica, niko ne pomišlja na bilo kakvo zatezanje odnosa sa Crnom Gorom.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika