Abiznis

Kusovac: Dobijanje koncesije uslov za razvoj Luke Kotor

zvršni direktor „A.D. Luka Kotor" Vasilije Kusovac ocijenio je na današnjoj skupštini akcionara da bi se dobijanjem koncesije stvorili uslovi za kontinuirani razvoj kompanije.
Kusovac: Dobijanje koncesije uslov za razvoj Luke Kotor
Portal AnalitikaIzvor

„Otvorila bi se i mogućnost značajnijeg ulaganja u infrastrukturu i ostale razvojne projekte. Upravo je koncesija najvažnije pitanje i trenutno najveći teret sa kojim se nosi Luka Kotor", kazao je Kusovac.

Skupština opštine Kotor je, kao većinski vlasnik TOG preduzeća, u više navrata od države zahtijevala produženje koncesionog ugovora za upravljanje tim privrednim resursom, dok su dešavanja u Luci Kotor značajno uticala i na lokalnu političku scenu.

"Luka Kotor" A.D. je u više navrata aplicirala za dodjelu prvenstvene koncesije, počev od 31. maja 2011. , dostavivši potrebnu dokumentaciju na zahtjev Lučke uprave. Ministarstvu pomorstva i saobraćaja podnijeta je 11. aprila 2012. Inicijativa za pokretanje postupka dodjele koncesije za područje luke i djelatnosti u lučkom akvatoriju, s ciljem obnavljanja zahtjeva iz 2011 .godine. "Luka Kotor" A.D. je 27. marta 2015. godine po treći put podnijela zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije za područje Luke Kotor, da bi Vlada Crne Gore, 14. maja 2015. godine, donijela zaključke na osnovu kojih se dodjeljuje pravo na privremeno korišćenje, za period od 120 dana, počev od 18. maja 2015. godine do zavrsetka postupka dodjele koncesije", dodao je Kusovac.

,,U prošloj godini ostvaren je ukupan prihod od 3.346.000 EUR dok je bruto dobit povećana i postigla novi rekord u iznosu od 1.131.639,37 EUR. Prihod lučkih usluga brodovima je porastao, ali je prihod od usluga jahtama smanjen za 9.22%. Razlog za to je što nemamo kvalitetan vez za mega jahte. Broj putnika na kružnim putovanjima dostigao je takođe rekordnu sumu. Investiciona aktivnost je stagnirala, a razlog dolazi iz neriješenog koncesionog statusa. Treba naglasiti da se smjernice za rad u 2016. godini uspješno ostvaruju kada je porast putnika i brodova u pitanju. Ove godine ćemo imati maksimalni kapacitet prometa putnika, oko pola miliona", rekao je Kusovac.

Na današnjoj skupštini akcionara AD Luka Kotor usvojen je i izvještaj o reviziji finansijskih iskaza i donesena odluka o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Izabran je revizor za 2016. a obavljen je i reizbor članova Odbora direktora u kojem su: Stanislava Subotić, Dejan Uskoković, Goran Grbović, Jovo Bećir. Umjesto Ivana Zogovića imenovan je Radomir Rudanović.

Antena M

Portal Analitika