Društvo

Ekološko društvo Boke: Uvala Mirište oskrnavljena

Na Luštici, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, u uvali Mirište je jedno od najljepših, najurednijih i najomiljenijih kupališta na Južnom Jadranu, ali je ovog ljeta oskrnavljeno, upozoravaju iz Ekološkog društva Boke Kotorske.
Ekološko društvo Boke: Uvala Mirište oskrnavljena
Portal AnalitikaIzvor

Nikle su nove vile, a plaža skraćena. Uskoro će Mirište postati i građevinska baza za investitora na Mamuli.

Ekolozi podsjećaju da Mirište predstavlja spoj prirodne ljepote: vegetacije makije, azurnoplavog čistog mora i neobičnog reljefa, kraškog terena, prenosi radio Jadran.

Sazidano je na privatnom imanju, a uz elemente stare gradnje iz doba Austrougarske, sa  kamenim mulom, kaptažom, putem ka tvrđavi Arza, gdje su nekada bile i vile za odmor austrougarske vojske, pa novske građanske elite, između dva svjesta rata. Novljani i turisti rado dolaze u ovu oazu mira s divnim pogledom na rt Oštra, ostrva Mamulu i Vavedenja, Arzu i poluostvo Kobila.


– Na žalost, slika o Mirištu ovog ljeta je značajno okrnjena. Betonska plaža je «skraćena», jer je južni šank na mulu ograđen žicom, poput logorske, a po zabrani korištenja iz JP MD. S druge strane, na sjevernoj strani uvale, tokom ove zime, nikle su nove, velike vile. Iako još u građenju, one su s potpuno uzurpatorskom tendencijom osvajanja prostora, obale i mora, za sebe i samo za sebe. Ko i kako dijeli dozvole za gradnju i kako se rade planski dokumenti koji daju rješenja koja uništavaju vizure i unižavaju vrijednost postojhećih objekata, već odavno je pitanje o kome niko ne diskutuje, dok se ne dogode potpuna razaranja prirodnih datosti, kao u ovom slučaju – navodi predsjendica Ekološkog društva Boke, Olivera Doklestić, uz tvrdnju da je ono što zapravo treba dobrom turizmu: odmor u miru, trajno izgubljen.

Antena M

Portal Analitika