Abiznis

Tabacco S Press i preduzeće "Baošić“ kažnjeni sa po 3,8 hiljada eura

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano 45 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne.
Tabacco S Press i preduzeće "Baošić“ kažnjeni sa po 3,8 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su sa po 3,8 hiljada eura kaznili prodavnicu Tabacco S Press u Herceg Novom i preduzeće "Baošić“ u Podgorici, zbog neizdavanja fisklnih računa. Štand voća i povrća u Meljinama kažnje je sa 500 eura, takođe zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu autoperionice na podgoričkom Starom Aerodromu i kafe bara u Podgorici, prijavljenih za rad bez odobrenja i neizdavanje fiskalnih računa, jer se objekti ne nalaze na navedenim adresama.

Inspektori su saopštili i da je kontrola podgoričkog Forestino Montenegra, prijavljenog da radi bez odobrenja, u toku.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole konobe Akustik u Sutomoru, podgoričkog paba Dablin i budvanskog V2 Multibrenda.

Od ukupno 45 pritužbi, koje su evidentirane prošle sedmice, 35 nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, nepropisno parkiranje, preticanje preko pune linije, narušavanje javne bezbijednosti, neosigurane radnike, prodaju proizvoda sa isteklim rokom, različite cijene proizvoda na kasi i na rafovima, higijenske uslove prodajnih objekata, prodaju hrane bez deklaracije, divlje taksiste, nelegalan terminal za klađenje i neispravne kodove za nagradnu igru Nikšićkog piva.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrtehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Portal Analitika