Region

KOVAČ: Neće besmisleno razmjenjivanje protestnih nota

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da Zagreb želi normalnu komunikaciju i dobrosusjedske odnose sa Srbijom i da neće učestvovati u razmjeni besmislenih protestnih nota sa Beogradom.
KOVAČ: Neće besmisleno razmjenjivanje protestnih nota
Portal AnalitikaIzvor

"Uoči dana domovinske zahvalnosti vrijeme je da se stane na loptu, da se i kolege u Srbiji smire i da se počne normalno i racionalno komunicirati, da se ne čuju verbalne note svaki drugi dan, čini mi se da je bilo četiri u posljednjih sedam dana. To je cirkus. Mi u tome nećemo učestvovati, takve note nećemo primati, ne prihvatamo miješanje u svoje unutrašnje stvari", kazao je Kovač, prenijela je regionalna televizija N1.

Povodom protestnih nota Srbije i optužbi da Hrvatska vodi ogoljenu antisrpsku politiku, Kovač je rekao da Hrvatska kao članica NATO i EU "ima najviše standarde u zaštiti manjinskih prava".

"Sigurni smo da će Srbija, na putu u EU, isto tako morati postići te standarde, imati zagarantovano mjesto za pripadnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, promijeniti onaj nakaradni zakon, a nekakva pisma koja se šalju u EU pokazuju ili da se želi stvarati nered i cirkus ili da se ne razumije funkcionisanje EU, jer Hrvatska jeste EU", dodao je.

Kovač je rekao da misli da je važno da "Srbija konačno počne da radi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima, i da kaže svojoj javnosti da je predsjednik Haškog tribunala objavio godišnji izvještaj u kojem stoji da Srbija ne sarađuje u potpunosti.... i da treba da izruči svoja tri građanina".

On je ocijenio da se u Srbiji "kontinuirano u Srbiji veličaju ratni zločinci".

"Želimo da se Srbija evropeizira", kazao je Kovač, dodajući da Hrvatska ne vodi politiku "da susjedu crne krava", već želi "normalne i dobrosusjedske odnose u evropskom duhu".

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije juče je uputilo Zagrebu dvije protestne note, zbog ukidanja presude Branimiru Galvašu osudjenom za ratni zločin nad srpskim civilima i zbog spomenika Miru Barešiću, a premijer Aleksandar Vučić uputio je najvišim predstavnicima EU pismo u kojem je naveo da se u Hrvatskoj vodi "ogoljena antisrpska politika" i kao primjere naveo podizanje spomenika osuđenom hrvatskom teroristi i ukidanje presuda zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova '90-ih godina.

Beta, rtcg.me

Portal Analitika