Društvo

Počinje izgradnja vodovoda za Lukovo

Mještani Lukova najkasnije do sredine iduće godine dobiće vodovodnu mrežu, kojom će biti riješen problem vodosnabdijevanja ovog kraja.
Počinje izgradnja vodovoda za Lukovo
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To je danas rečeno prilikom posjete potpredsjednika Vlade Crne Gore, Petra Ivanovića, koji je najavio početak radova i napomenuo da je cilj Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja trajno rješenje pitanja vodosnabdijevanja gdje god je to moguće.

''Projekat je gotov.Gradonačelnik Nikšića je sa svojim saradnicima već angažovao potrebna sredstva da bi se projekat uradio'', rekao je danas Ivanović i dodao da je dogovoreno i da mještani učestvuju u finansiranju u skladu sa svojim mogućnostima.

''Takođe, dogovoreno je da mještani riješe i problem imovinsko-pravnih odnosa, koje nekada zna da zagorča život izvođaču radova, jer je vrlo važno kuda će ići trasa. Moramo gledati najekonomičnije rješenje'', akcentovao je on.Kako je predviđeno, u izgradnji ovog vodovoda učestvovaće firme iz opštine Nikšić.

''Razgovarali smo i o tome da lokalne firme, počev od Javnog preduzeća Vodovod pa nadalje, izvode radove kako bi se što više novca okretalo kroz lokalnu ekonomiju. Želja je da ove godine završimo što je moguće više posla'', dodao je i objasnio da je krajnja tačka završetka posla ljeto sljedeće godine kada bi vodovod trebalo da bude završen.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović rekao je da će primarni dovod vode u Lukovo koštati oko 250.000 eura.''Kasnije će i mještani sa svojim dijelom novca, Ministarstvo i mi zajednički rješavati sekundarni razvod. Projekat za to nije urađen, tako da ne mogu sada licitirati koliko će to tačno biti. To je, zaista, značajna investicija i ja se nadam da mi danas treba da dobijemo revidovani projekat zajedno sa nikšićkim Vodovodom'', rekao je Grbović i napomenuo da u međuvremenu, mještani treba da održe svoje zborove.

''Treba da se dogovore oko sekundarnog odvoda, jer projektant je predvidio da vodovod ide onom trasom koja je najbliža, najuslovnija i nadam se da ćemo i to prevazići i završiti ovaj vodovod'', dodao je on i skrenuo pažnju na obavezu mještana da ugrade vodomjere.''Uz pomoć Ministarstva očekujem da krenemo u izgradnju vodovoda i nadam se da možemo do kraja godine da završimo taj primarni dio. To bi bilo fantastično, ali u svakom slučaju, ako ne uspijemo, već početkom sljedeće godine biće završeno'', najavio je.

Predsjednik Mjesne zajednice Lukovo, Miljan Radović, naznačio je da će izgradnja vodovoda riješiti mnoge probleme za oko 240 domaćinstava.

''Izgradnja ovog vodovoda za ovo mjesto čini mnogo, prevashodno za domaćinstva, za poljoprivredu, za stočarstvo... Mislimo da je vrijeme da u ovo mjesto dođe vodovod'', kazao je on.

S obzirom da je lukovski kraj bezvodan, vodovod će, prema njegovim riječima, biti izgrađen na zadovoljstvo svih mještana.

“Svi ćemo da dobijemo vodu ovim vodovodom, vjerovatno, kako su to predvidjeli gospoda iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Projektom kako je predviđeno dobićemo vodu, mislim, na zadovoljstvo svih građana, Biće vode dosta tokom cijele godine'', izrazio je očekivanje.

Izvor i foto: Onogost.me

Portal Analitika