Zanimljivosti

Iznenadićete se koja rasa pasa najčešće napada ljude

Ljudi odavno imaju predrasude prema nekim rasama pasa, smatrajući ih izuzetno opasnim i agresivnim. Sudeći prema istraživanju osiguravajuće kuće za ljubimce "Animal Friends", najviše šanse imate da budete izgriženi od strane labradora, omiljenog ljubimca kojeg bi poželjela svaka porodica.
Iznenadićete se koja rasa pasa najčešće napada ljude
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odmah iza labradora nalaze se njemački ovčari, bul terijeri i škotski ovčari. Jedan od razloga zašto je najviše ugriza labradora je i činjenica da su oni prilično popularani kao kućni ljubimci, tako da ih srazmjerno ima više od svih ostalih rasa.

U istraživanju koje je sprovela osiguravajuća kuća, a prenio Independent, stoji i da su najčešće žrtve psećih napada poštari i razni dostavljači, što potvđuje stari kliše iz mnogih filmova i skečeva. Pored toga, muškarci su mnogo češća meta napada, nego žene.

Psiholog za životinje, doktor Rodžerr Magford, dao je nekoliko savjeta za poštare, ali i sve druge o tome kako da izbjegnete napad psa:

- Najbolje je da se što prije sprijateljite s psom. Ako poštar i pas dobro započnu odnos, biće prijatelji do kraja života. Psi jako dobro "prokljuve" ljude - kaže Magford koji je izjavio da psi i te kako osjete ako je osoba preplašena.

- Vrlo je istinito da psi mogu "nanjušiti strah". Način na koji se krećemo i način na koji mislimo "iskomunicira" govorom tijela sa psom.

Magford je objasnio i zašto su muškarci češće meta napada:

- Veće su šanse da će muškarci biti agresivniji i braniti se, što može pogoršati stvari i razjariti psa. Pravo je čudo je da nemamo više ugriza, s obzirom na to da psi na porodicu s kojom žive gledaju kao na svoj čopor koji moraju da zaštite - zaključio je Magford.

Jutarnji.hr

Portal Analitika