Abiznis

Oporavak nafte nakon pada više od deset odsto

Cijene nafte danas su se na međunarodnim tržištima oporavile, nakon što su prethodne sedmice potonule više od deset odsto, ali investitore i dalje zabrinjava prekomjerna ponuda.
Oporavak nafte nakon pada više od deset odsto
Portal AnalitikaIzvor

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 49 centi na 42,63 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 38 centi na 40,44 USD, nakon što je ranije u jednom trenutku potonuo i ispod 40 USD.

"Mnogo se govori o zasićenosti ponude naftnih derivata, nakon zasićenosti na tržištu sirove nafte, a to je zabrinjavajući pokazatelj za potražnju za naftom", rekao je analitičar naftih tržišta iz Landesbank Baden-Wuerttemberga, Frank Klumpp.

Globalne zalihe goriva su prepune, s obzirom da rafinerije prekomjerno proizvode dizel, benzin i mlazna goriva, a zasićenost ponude smanjila je profitne marže.

Analitičari procjenjuju da će visoke vrijednosti sirove nafte i njenih proizvoda i dalje predstavljati barijeru na tržištu i da će kao rezultat toga rafinerije vjerovatno smanjiti narudžbe za sirovom naftom i pod pritisak staviti potražnju za tim energentom.

"Kroz rafinerije će prolaziti smanjene količine sirove nafte", navode iz BMI Research.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je referentna cijena barela korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 39,1 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Portal Analitika