Svijet

Rahoj: Mogući i treći izbori u Španiji

Vršilac dužnosti španskog premijera Marijano Rahoj upozorio je danas da postoji mogućnost da, u kratkom roku, budu održani i treći parlamentarni izbori u Španiji, nakon što je njegov rival iz najveće opozicione Socijalističke partije Pedro Sančes odbio da podrži njegov prijedlog o osnivanju koalicione vlade.
Rahoj: Mogući i treći izbori u Španiji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ako Sančes nastavi da odbija koaliciju, izbori će morati da budu ponovljeni", izjavio je Rahoj, koji pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu, nakon što na ponovljenim izborima u junu ni jedna stranka nije osvojila potrebnu većinu u parlamentu, prenijela je agencija AFP.

Sančes je danas odbacio Rahojev prijedlog o osnivanju "velike koalicije", koja bi preuzela vlast u zemlji i time izvukla Španiju iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazi već sedam mjeseci.

Rahojeva konzervativna Narodna partija je na izborima u junu osvojila najviše glasova, ali ne i većinu u parlamentu i potrebna im je podrška drugih stranaka da preuzme vlast.

Sančes, čija je stranka bila druga na izborima, izjavio je poslije sastanka sa Rahojem da ne može da podrži mjere Narodne stranke koje se tiču smanjenja iznosa socijalne pomoći i manjeg budžeta za javne službe.

"Mi smo alternativa Narodnoj stranci. Ne možemo da podržimo ono što želimo da promijenimo", istakao je on.

Španci su prvi put izašli na parlamentarne izbore u decembru prošle godine, ali ni jedna stranka nije osvojila potrebnu većinu, što se ponovilo i u junu ove godine. Ukoliko pregovori između stranaka ne urode plodom, mogući su novi izbori.

Portal Analitika