Abiznis

Izmjene Carinskog zakona bitne za rad špeditera

Predlog izmjena i dopuna Carinskog zakona goruća su i najinteresantnija tema za budući rad špeditera, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).
Izmjene Carinskog zakona bitne za rad špeditera
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici Odbora udruženja špeditera PKCG, koja je održana prošle sedmice, predstavnik Ministarstva finansija, Mitar Bajčeta, rekao je da se zakon mijenja zbog kretanja Crne Gore i Uprave carina prema implementaciji Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) u kojem su 28 članica EU, EFTA zemlje, Turska i Makedonija.

''U tom smislu morali smo da mijenjamo određene odredbe koje se odnose na obezbjeđenje, tranzit i status robe i uskladimo ih sa Carinskim zakonom EU, koji je u maju stupio na snagu'', kazao je Bajčeta.

Predstavnik Uprave carina, Tatjana Vujisić, navela je da je jedan od uslova pristupanja Crne Gore EU primjena konvencija o zajedničkom tranzitu, kao i olakšicama u trgovini robom.

''Uslovi koje moramo ispuniti odnose se na zakonodavstvo, organizaciju Uprave carina, kadrovsku popunjenost, izradu svih potrebnih instrukcija i informaciono tehnoloških rješenja'', rekla je Vujisić.

Ona je dodala da se pristupilo izmjeni carinskih propisa, kojima su se sistematizovale odredbe na način kao u novom Carinskom zakonu EU.

Veće izmjene će, kako je objasnila, biti u Uredbi za sprovođenje Carinskog zakona kojima će se pristupiti čim on stupi na snagu.

''Najvjerovatnije da pojedine odredbe koje budu u uredbi neće biti jedno vrijeme primjenljive, jer još nemamo IT rješenje koje mora da podržava tranzitni postupak, a koji se, shodno propisima EU koje mi prenosimo u našu legislativu sprovodi, isključivo elektronski'', saopštila je Vujisić.

EU je Crnoj Gori kroz IPA odobrila sredstva da kreira potrebno IT rješenje, što je proces koji će trajati najmanje dvije i po godine, a započeće naredne godine.

Vujisić je dodala da se izmjene Zakona odnose i na pojedine odredbe o statusu robe i sprovođenju tranzitnog postupka, kao i da su uklonjene neke do sada uočene greške.

''Izmijenjene su i odredbe koje se odnose na ovlašćenog privrednog subjekta u skladu sa zahtjevima EU“, kazala je Vujisić.

Privrednici su se interesovali da li će izmjenama Zakona biti predviđene jedinstvene garancije za sve carinske postupke.

Predstavnik Zetatransa, Darko Globarević, saopštio je da to preduzeće raspolaže sa preko deset različitih garancija i da je takva praksa otežavala poslovanje.

Nova rješenja predviđaju dvije garancije - jednu za tranzitni postupak i drugu za ostale postupke i carinska skladišta, što je prema njegovim riječima prihvatljivo, jer pojednostavljuje proceduru.

Članovi Odbora su ocijenili da će uvođenje NCTS sistema značajno umanjiti aktivnosti špeditera na graničnim prelazima, jer će robu pratiti garancija izdata na njenoj polazišnoj tački, pa se ona ne mora izdavati tokom tranzita.

''Kvalitetnom je ocijenjena i novina uvođenja ovlašćenog primaoca, što će pojednostaviti carinske postupke, i ojačati povjerenje između carine i špeditera. Špediteri smatraju da izmjenama zakona treba definisati šta znači izvršenje carinske deklaracije 'odmah', što ostavlja prostor za različita tumačenja“, rekli su iz PKCG.

Branislav Zenović iz Zenšpeda je ukazao na potrebu preciznog definisanja odgovornosti prilikom prijavljivanja robe, kao i prilikom utvrđivanja dužnika za naknadno obračunati carinski dug.

Špediteri su saglasni da ni u jednom od ova dva slučaja oni ne bi trebalo da snose odgovornost.

Predlozi i sugestije špeditera na tekst izmjena i dopuna Carinskog zakona, biće dostavljeni Ministarstvu finansija i Upravi carina. (mina)

Portal Analitika