Društvo

Zaključen sporazum sa štrajkačima u ZIKS-u

Predstavnici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, organa u sastavu Ministarstva pravde i predstavnici Štrajkačkog odbora zaposlenih u ZIKS-u juče su zaključili Sporazum o mirnom rješavanju kolektivnog radnog spora, koji je vođen pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
 Zaključen sporazum sa štrajkačima u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

Potpisnici su, kako se navodi, saglasni da Ministarstvo pravde i ZIKS u što kraćem roku dostave Vladi Crne Gore prijedlog Uredbe o zvanjima, oznakama zvanja, uslovima za oznake zvanja službenika obezbjeđenja Zavoda, kako bi navedena Uredba bila uvrštena u dnevni red sjednice Vlade Crne Gore, nakon godišnjih odmora.

- Takođe je dogovoreno, nakon pokretanja validnih procedura od strane nadležnih organa za izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, da Ministarstvo pravde dostavi prijedloge radi izmjene i dopune čl. 2 i 24 navedenog zakona. Kada je u pitanju ostvarivanje prava iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dogovoreno je da Ministarstvo pravde i ZIKS aktivno učestvuju u tom postupku, u skladu sa svojim nadležnostima u cilju usvajanja najpovoljnijeg rješenja za službenike Zavoda - stoji u saopštenju.

Potpisnici Sporazuma su saglasni da Ministarstvo pravde i ZIKS, sa predstavnicima sindikalne organizacije ZIKS-a preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa mogućnostima, radi rješavanja stambenih potreba službenika Zavoda, uzimajući u obzir dosadašnje dobre prakse drugih državnih organa u ovoj oblasti.

- U oblasti zapošljavanja, potpisnici Sporazuma su saglasni da se u skladu sa odobrenim finansijskim sredstvima vrši kontinuirani prijem službenika i pripravnika u ZIKS. Organizovanje i sprovođenje obuka zaposlenih, kako u Centru za obrazovanje kadrova, tako i u saradnji sa ostalim obrazovnim ustanovama, predstavlja poseban segment postignute saglasnosti sporazumnih strana. Potpisnici su se saglasili da Ministarstvo pravde, ZIKS i Sindikalna organizacija ZIKS-a, pripreme dinamički plan kontinuiranog praćenja i rješavanja svih pitanja iz predmetnog Sporazuma - stoji u saopštenju. 

Portal Analitika