Politika

CDT: Pojedine institucije i dalje krše Zakon

Pojedine institucije i lokalne samouprave u propisanom roku ne objavljuju obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, čime krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
CDT: Pojedine institucije i dalje krše Zakon
Portal AnalitikaIzvor

Rok za sedmodnevno objavljivanje putnih naloga i analitičkih kartica istekao je u ponedeljak.

Kako je kazala predsjednica CDT-a, Milica Kovačević, evidentno je da je u trećoj sedmici od uvođenja te obaveze manji broj institucija koje nijesu objavile nijedan od traženih podataka.

„Stanje je još loše kada je u pitanju objavljivanje putnih naloga od privrednih društava u državnom vlasništvu, i analitičkih kartica od opština“, ocijenila je Kovačević.

Ona je saopštila da putne naloge nijesu objavili predsjednik Crne Gore, pet ministarstava (vanjskih poslova i evropskih integracija, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja i za informaciono društvo).

Kovačević je dodala da putne naloge nijesu objavili tri samostalna organa uprave (Zavod za školstvo, Uprava za javne nabavke i Sekretarijat za razvojne projekte), kao ni četiri opštine (Andrijevica, Bijelo Polje, Cetinje i Nikšić) i šest privrednih društava (Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda, Morsko dobro, Rudnik uglja, Luka Bar i Crnogorski elektroprenosni sistem).

„Moguće je da neke od navedenih institucija u tom periodu nijesu izdavale putne naloge, ali to nijesu navele na svojim veb stranicama, što je takođe bitna informacija koju su u obavezi da objave“, saopštila je Kovačević.

Prema njenim riječima, analitičke kartice u propisanom roku nijesu objavila četiri ministarstva (vanjskih poslova i evropskih integracija, ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja i za informaciono društvo).

Kovačević je navela da analitičke kartice u propisanom roku nijesu objavila tri samostalna organa uprave (Državni arhiv, Agencija za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za razvojne projekte) i devet opština (Andrijevica, Budva, Herceg Novi, Mojkovac, Nikšić, Plav, Rožaje, Žabljak i Ulcinj).

„Još nije riješeno pitanje objavljivanje podataka za Opštinu Gusinje i Upravu za ugljovodonike, koje nemaju veb stranicu“, rekla je Kovačević.

Kako je kazala, CDT redovno podnosi Agenciji za sprječavanje korupcije prigovore protiv instutucija koje ne poštuju rokove i obavezu objavljivanja.

„Zaprijećena prekršajna sankcija za pravno lice koje ne objavljuje putne naloge je od pet do 20 hiljada eura, a od 200 do dvije hiljade eura za odgovorno lice u državnom organu koji u propisanim rokovima ne objavljuje analitičke kartice“, pojasnila je Kovačević.

Ona je, govoreći o metodologiji monitoringa, navela da je CDT, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave), 23 opštine i 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država.

Kovačević je dodala da je CDT provjeravao i da li su objavljeni podaci o putnim nalozima i analitičke kartice o potrošnji.

Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove institucija, opština i preduzeća, kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač.

Kovačević je ukazala da te institucije i opštine imaju zakonsku obavezu da, od dana raspisivanja izbora, sedmodnevno na veb stranicama objavljuju putne naloge i analitičke kartice, dok su privredna društva dužna da u istom periodu objavljuju izdate putne naloge.

CDT je provjeravao dostupnost navedenih podataka od 25. do 31. jula.

Izvor: Mina

Portal Analitika