Društvo

Tražite posao u Crnoj Gori? Budite spremni jer oglas traje samo jedan dan

U Crnoj Gori je prema podacima Zavoda za zapošljavanje bilježi se 40,02 hiljade nezaposlenih, što je neznatno manje nego prošle godine.
Tražite posao u Crnoj Gori? Budite spremni jer oglas traje samo jedan dan
Portal AnalitikaIzvor

Ipak situacija na terenu zna da bude drugačija od zvaničnih podataka, uzevši u obzir da nijesu svi nezaposleni prijavljeni na birou rada. Koliko je teško doći do posla znaju najbolje oni koji su prošli ili i dalje prolaze kroz taj proces. Olakšavajuća okolnost definitivno nije sistem potražnje radnika preko kojeg oglasi za novootvorena radna mjesta traju svega jedan dan.

Ovaj način potražnje izgleda da postaje praksa, te je na sajtu ZZZCG, krajem prošle sedmice od serije oglasa postavljenih 27. jula čak 59 njih trajalo samo 24 časa. Među njima je bilo dosta sezonskih radnih mjesta u trajanju od par mjeseci, za koje se, zbog velikog interesovanja, zasigurno može naći adekvatan kadar, medutim bilo je i poslova poput potražnje ljekara, psihologa, Diplomiranih inžinjera, elektroinžinjera, i sličnih mjesta za koje je neshvatljivo da se može naći adekvatan kadar u tako kratkom roku.

cover-4

Takođe neshvatljivo je da svaki oglas ove dužine urodi plodom te da se odmah nađe stručni kadar VII stepena, pošto se u praksi gotovo nikad nije desilo da firma ponovi oglas i dva puta traži radnika za određeno mjesto. Takođe nešto manje od pola oglasa postavljenih 30. prošlog mjeseca trajalo je do 31. dok je 70% jučerašnjih oglasa okončano već danas.

No, tržište je kakvo jeste, prema tome, ka pronalasku radnog mjesta uz jutarnju kafu pravac na oglase sa spremnim dokumentima jer već sjutra može biti kasno.

cover-6

L.Đ.

Portal Analitika