Politika

Brajović: Bolje sa DPS, nego sa DF!

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović ocijenio je, u intervjuu za portal Antena M, da će njegova stranka dobro proći na parlamentarnim izborima, jer će građani podržati njihovu konkretnu politiku koja je,između ostalog, usmjerena i na otvaranje novih radnih mjesta. O nastupu na izborima nijesu još pregovarali ni sa kim. Ipak, poručuje Brajović, kad bi morali da biraju, uvijek bi izabrali DPS prije DF-a. Prokomentarisao je i slučaj ''Ramada'' koji je za njega samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije SD-a.
Brajović: Bolje sa DPS, nego sa DF!
Portal AnalitikaIzvor

ANTENA M: Praktično se poklopila prva godišnjica SD sa početkom roka za predaju izbornih lista. Smatrate li se, s jedne strane, dovoljno jakim za samostalan nastup i, s druge, da li bi to bio politički najracionalniji izbor?

-Ponosni smo na sve što smo za godinu dana ostvarili, ali i uvjereni da nam još veći uspjesi tek predstoje.

O snazi Socijaldemokrata najbolje govori rezultat koji je nedavno ostvaren u prvom samostalnom nastupu na lokalnim izborima u Tivtu, na kojima smo postali druga najjača partija koja je dobila preko 10% podrške.

Nakon tih izbora smo dodatno ojačali našu inače ozbiljnu partijsku infrastrukturu koju imamo u svim opštinama u Crnoj Gori, ali i učinili prepoznatljivijim odlične učinke naših predstavnika u vlasti na lokalnom i državnom nivou. Zato i imamo konstantan priliv članstva, koji je najbolji dokaz da je ljudima dosta demagoga i prodavaca magle kojih ima jako puno na našoj političkoj sceni, i da znaju da cijene to što Socijaldemokrate vode stabilnu i dosljednu, a ne dezorjentisanu i zbunjujuću politiku.

Kako je SD danas jači nego što je bio prije par mjeseci, uvjereni smo da će građani Crne Gore na parlamentarnim izborima podržati našu konkretnu politiku, usmjerenu ka očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, izgradnji infrastrukture, kao i malom i srednjem biznisu i porodičnim firmama kao osnovnim pokretačima razvoja, makar na onom dvocifrenom nivou na kojem su to uradili Tivćani.

Mi smo već dva mjeseca u izbornom režimu rada, tako da smo u ovom trenutku apsolutno spremni za samostalan nastup, jer sve relevantne informacije sa terena govore da nas očekuje odličan izborni rezultat. Ipak, kao ozbiljna partija, definitivnu odluku o načinu izlaska na izbore ćemo donijeti na partijskim organima, vođeni isključivo našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima.

Međutim, nezavisno od načina na koji ćemo izaći na izbore, niko ne treba da sumnja u to da će Socijaldemokrate i nakon izbora biti jedan od ključnih činilaca na našoj političkoj sceni.

ANTENA M: Imate li, uopšte, bilo kakvih razgovora o zajedničkom izbornom nastupu sa nekom strankom?

-Za sada nikakvih razgovora na tu temu nije bilo.

Mnogo više od takvih razgovora, u ovom trenutku nas interesuju razgovori sa građanima širom Crne Gore, jer namjeravamo da u konsultaciji sa njima koncipiramo izborni program koji će biti u skladu sa našom vizijom Partnerstva za snažan ekonomski razvoj, koju pokušavamo da nametnemo kao sljedeći veliki cilj oko kojeg treba da se okupe sve progresivne snage u Crnoj Gori.

ANTENA M: Koliko je štete nanijela kampanja kojoj vas, od osnivanja, politički rivali predstavljaju kao "direktorsku partiju" i produženu ruku DPS?

-Negativna kampanja i konstantni napadi kojima smo izloženi, najbolji su dokaz naše snage, koja je iz dana u dan sve veća, pa mnogima smeta. Da nije tako, niko nas ni pominjao ne bi.

Etikete o tzv. “direktorskoj partiji” i “produženoj ruci DPS-a” dolaze najčešće od nekih naših bivših partijskih drugova – istih onih koji su koliko do juče na predizbornim skupovima toliko veličali lik i djelo Mila Đukanovića, da vjerujemo da je i njemu samom od tolike hvale bilo neprijatno. Naravno da onima koji su služili DPS-u smeta naše partnerstvo sa DPS-om.

Naši najodgovorniji ljudi na državnom i lokalnom nivou nijesu nepoznati ljudi, nego su se i u politici i u privatnom životu nebrojeno puta do sada dokazali i pokazali da nijesu ničija produžena ruka.

Prepoznatljiv izborni program koji je dominantno okrenut otvaranju novih radnih mjesta je ono što nas razlikuje ne samo od DPS-a, nego i od svih drugih.

S druge strane, razlike koje u odnosu na DPS imamo, posebno u dijelu ekonomije, nam ne smetaju da zajedno vršimo vlast, dokle god imamo više programskih i političkih sličnosti, jer sa nekim moramo sarađivati da bismo sa pozicije vlasti realizovali svoj ekonomski program. Izborna matematika je takva da se vlast u Crnoj Gori može praviti ili sa DPS-om ili sa DF-om. Ne postoji nikakva međuvarijanta. A kad je već tako, onda nikakvu dilemu nemamo, jer je prirodno da nastavimo saradnju sa DPS-om, zato što sa njim imamo neuporedivo više programskih i političkih sličnosti.

To ne znači da nijesmo svjesni brojnih devijacija i nepravdi koje se javljaju u našem društvu. Ali smo isto tako svjesni da je ispravljanje tih devijacija proces, da to ne možete uspješno raditi iz opozicije, da za to treba vremena, ali i da zbog toga ne treba dovesti u pitanje sve ono dobro što smo zajedno sa DPS-om u prethodne dvije decenije uradili.

ANTENA M: A koliko slučaj "Ramada"?

-I to je samo još jedan u nizu neupješnih pokušaja diskreditacije SD-a i zaustavljanja trenda rasta podrške koji imamo u javnosti.

Napadi na SD i naše pojedine članove pokazuju koliko je dio opozicije spreman daleko da ide, ne poštujući osnovna Ustavom zagarantovana prava. Pravljenje skandala i opoziciona borba za fotelje po svaku cijenu, pa čak i po cijenu da se jedan mladi čovjek pokuša ukaljati hajkom protiv njega, neće nas spriječiti u namjeri da naša kampanja i naš program budu pozitivni. Ponavljam, ona ćese, prije svega, zasnivati na tome kako sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, kako izgraditi više puteva po Crnoj Gori, kako obezbijediti dovoljno struje našim građanima. Socijaldemokrate hoće Crnu Goru da grade, a ne da je ruše.

Možda je neko bio sumnjičav na početku, ali kada su glavni akteri te priče zajedno formirali novi politički pokret, postalo je jasno da su iskonstruisali čitav slučaj ne bi li se na taj način pokušali izboriti za makar malo prostora na političkoj sceni. A, da ne pominjemo, do sad nezabilježeni pokušaj reketiranja i ucjene našeg poslanika, zbog čega je i podnijeta krivična prijava.

Zato ostavljamo nadležnim državnim organima da bez pritisaka, i u skladu sa zakonom, okončaju započeti postupak.

ANTENA M: Može li eventualni izlazak "trojke" iz vlasti da postane inicijalna kapisla ne samo masovnog bojkota izbora, nego i političke nestabilnosti u zemlji?

Jedina nestabilnost koju bi mogao da izazove eventualni izlazak “trojke” iz vlasti jeste nestabilnost u njihovim redovima. Što se nas tiče, potpuno smo ravnodušni. Mi znamo da nijesu ni ušli u Vladu da bi poboljšali, nego da bi paralisali njen rad. Sada kada su svjesni da u tome nijesu uspjeli, da iza sebe nemaju nikakvih rezultata, došli su u situaciju da što god urade pogriješiće.  

Vjerujemo da su građani Crne Gore već uvidjeli da im ta čudna mješavina nekadašnjih djelova DF-a, antiratnog profiterstva i potpuno precijenjene političke važnosti pojedinaca ništa dobro ne može donijeti.

Antena M

Portal Analitika