Društvo

IJZ: Nema oboljelih od Zika virusa, ali treba biti oprezan

U Crnoj Gori nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od Zika virusne infekcije, iako su komarci iz roda Aedes u manjoj mjeri prisutni i kod nas. Ipak, imajući u vidu da je ljeto, doba godine kada se najviše putuje, opasnost je veća, te je samim tim neophodan i veći oprez.
IJZ: Nema oboljelih od Zika virusa, ali treba biti oprezan
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o vrsti komaraca koji, ukoliko su zaraženi, mogu ubodom prenijeti virus na čovjeka, dok nema dokaza o prisustvu virusa u populaciji autohtonih komaraca u Crnoj Gori.

Zika groznica je sistemsko virusno oboljenje koje se, kako su objasnili, prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Aedes koji su u manjoj mjeri prisutni na teritoriji naše zemlje, ali nema dokaza o prisustvu virusa u populaciji autohtonih komaraca u Crnoj Gori.

- U našoj zemlji nijesu registrovani slučajevi obolijevanja od bolesti koje prenose komarci kao što su Zika virusna infekcija, žuta groznica, malarija i druge. Institut za javno zdravlje je u stalnom kontaktu sa kolegama iz regiona, svakodnevno se prati epidemiološka situacija u zemljama u regionu, gdje trenutno, takođe, nema oboljelih od Zika virusne infekcije - istakli su iz Instituta.

Do sada, dodaju, deset zemalja EU - Belgija, Danska, Češka, Finska, Francuska, Malta, Italija, Slovenija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo - prijavile su 783 importovana slučaja obolijevanja od Zika virusne infekcije kao posljedicu putovanja u epidemijom pogođena područja.

- Širenje epidemije Zika virusa vjerovatno će se nastaviti u Srednjoj i Južnoj Americi jer su vektori tamo široko rasprostranjeni - dodaju su iz Instituta.

Izvor: CdM

Portal Analitika