Društvo

Do 20. juna u region se vratilo skoro 200 džihadista

Prema rezultatima nedavnih (usaglašenih) analiza dijela regionalnih bezbjednosnih službi, broj povratnika sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji, na Balkan, u posljednjih 18 mjeseci, znatno se uvećao.
Do 20. juna u region se vratilo skoro 200 džihadista
Portal AnalitikaIzvor

Zaključno sa 20. junom vratilo se blizu 200 takozvanih džihadista, a među njima i 28 žena. Najviše na Kosovo, u Bosnu i Makedoniju, dok se najveći dio od dvadesetak povratnika, državljana Srbije i trojica Crne Gore, odlučio da „zaobiđe“ matične države, saznaje Pobjeda od dobro obaviještenog sagovornika. Jedan od ključnih razloga navodno je rigoroznija kaznena politika, sa malim izgledima prihvatanja insajderskih usluga povratnika.

Crnogorski i srpski državljani pokušavaju, stoga, da na razne načine, na što je moguće duži period, odgode suočavanje sa ovlašćenim predstavnicima nadležnih službi i organa, računajući da bi im protok vremena mogao biti od koristi. Uzdaju se u činjenicu da vremenom tragovi njihovih „misija“ blijede, a dokazni materijal postepeno gubi na težini, pa čak i na vjerodostojnosti.

Prema pouzdanim izvorima Pobjede, takozvanim izbjegličkim koridorima, u nepreglednim kolonama, sa dorađenim dokumentima, utočišta su našli u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, ali i u Makedoniji, Bosni i na Kosovu.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: time.com

Portal Analitika