Kultura

KOTORART: Ljetnja pozornica za Partibrejkers

Rok grupa Partibrejkers nastupiće večeras na Ljetnjoj pozornici od 22 časa, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: Ljetnja pozornica za Partibrejkers
Portal AnalitikaIzvor

U Kotor stižu u jeku promocije najnovijeg albuma „Sirotinjsko carstvo“, koji je s uspjehom već prihvatila publika u cijelom regionu.

Grupu Partibrejkers osnovali su 1982. godine pjevač Zoran Kostić Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza, i gitariste Nebojša Antonijević Anton i Ljubiša Kostandinović. Shodno svom razuzdanom ponašanju i prema Canetovom doživljaju samih sebe, a u Manzinom prevodu, nazvali su se Partibrejkers (Žurkolomci). Prvi LP „Partibrejkers I“ (Jugoton, 1985), prepoznatljiv po ritmu i bluzu u njihovom tumačenju, pojačan pank energijom, doneo im je poštovanje publike. Međutim, uprkos dobrom prijemu debija, poslije preslušavanja demo snimaka za drugu ploču, u Jugotonu su odbili objavljivanje albuma pod izgovorom da u pjesmama nema dovoljno bunta. Marta 1988. godine najzad je objavljen drugi album koji je trebalo da se zove „Kobila i pastuv preljubnik“, ali je dizajner zaboravio da stavi naslov na omot. Uslijedili su albumi: „Partibrejskers III“ (1989), „Zabava još traje“ (1992), „Kiselo i slatko“ (1994), „Najbolje od najgoreg“ (1996), do „Sirotinjskog carstva“ (2015). Nastupali su u državama bivše Jugoslavije, kao i u Beču, Pragu, Berlinu, Frankfurtu, Londonu, Belgiji, SAD, Kanadi. Bend trenutno završava materijal za novi studijski album.

Portal Analitika