Sci/Tech

Odato priznanje čovjeku koji je spriječio 250.000 nesreća

Penzionisani radnik kompanije Bosch i tvorac ESP sistema, Anton van Zanten, nagrađen je za životno djelo. ESP sistem je, kako se procjenjuje, samo u Evropi do sada sačuvao 8.500 života.
Odato priznanje čovjeku koji je spriječio 250.000 nesreća
Portal AnalitikaIzvor

Van Zanten je u julu primio Evropsku nagradu za inovacije za 2016. godinu, koju dodjeljuje Evropska kancelarija za patente (EPO), za pronalazak elektronskog programa stabilnosti (ESP). 

Ovaj Holanđanin je kao šef istraživačke grupe kompanije Bosch, zajedno sa 35 članova svog tima, razvio sistem protiv proklizavanja. Sistem je prvi put, kao standardna oprema, ugrađen u model Mercedes- Benz S600 1995. godine. 

Procjenjuje se da je samo u Evropi ESP sistem do danas spasao više od 8.500 života i spriječio više od četvrt miliona saobraćajnih nezgoda. "Pronalazak sistema ESP je jedan od najboljih pokazatelja našeg slogana 'Tehnologija za život' u praksi", rekao je generalni direktor kompanije Bosch.

Uz pomoć pametnih senzora, ESP 25 puta u sekundi uporedi da li se automobil zaista kreće u pravcu u kom ga vozač usmjerava. Ako se izmjerene vrijednosti ne podudaraju, aktivira se sistem protiv proklizavanja koji prvo smanjuje obrtni moment motora. Ako ni to nije dovoljno, dodatno se aktiviraju kočnice pojedinih točkova, čime se stvara protivsila koja je potrebna da bi se zadržao smjer vozila. 

Kada bi sva vozila bila opremljena sistemom protiv proklizavanja, spriječilo bi se do 80% svih nezgoda izazvanih proklizavanjem. Od 1. novembra 2014. godine ESP sistem je obavezan u zemljama Evropske unije, za sve novoregistrovane automobile i laka komercijalna vozila težine do 3,5 tona. 

Osim u EU, sistem protiv proklizavanja je takođe obavezan u Australiji, Kanadi, Izraelu, Novom Zelandu, Rusiji, Južnoj Koreji, Japanu, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Širom svijeta 64 odsto svih novih vozila je opremljeno ESP sistemom a Bosch je do danas proizveo više od 150 miliona ovih jedinica.

Pronalaskom elektronskog programa stabilnosti, Anton van Zanten i njegov razvojni tim učinili su više od samog postavljanja temelja većoj bezbjednosti na putu. Ovaj sistem je takođe i osnova za današnje sisteme pomoći vozaču i autonomnu vožnju. 

ESP je najveći uspjeh Antona van Zantena, ali to nikako nije njegovo jedino dostignuće. Ovaj sedamdesetpetogodišnjak je otjelotvorenje pravog inovatora. Tokom svoje karijere inženjera u automobilskoj industriji bio je odgovorna osoba za skoro 180 patentiranih linija proizvoda. Osim ESP sistema, među njegovim pronalascima su i elektronski sistem za izbjegavanje prevrtanja, kao i ublažavanje naginjanja prikolice. 

Anton van Zanten je otišao u aktivnu penziju 2003. godine, a danas i dalje predaje o sistemima vozila na univerzitetima i radi kao savjetnik za automobilske kompanije. Za svoj doprinos automobilskoj bezbjednosti, već je primio brojne nagrade.

b92.net

Portal Analitika