Društvo

Potvrđeno: U Crnoj Gori 66 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože

U Crnoj Gori u ovom trenutku imamo potvrđeno 66 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože u sledećim opštinama: Gusinje(4), Berane (9), Bijelo Polje (13), Kolašin (8), Mojkovac (26), Plav (5) i Rožaje (1), navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Potvrđeno: U Crnoj Gori 66 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože
Portal AnalitikaIzvor

“Danas je počela vakcinacija goveda, prema Programu vakcinacije: prvo se vakciniše ugroženo područje, zatim zaraženo područje i na kraju zaraženo domaćinstvo. Vakcinacija je besplatna za držaoce goveda.

Vakcine, u količini od 25.000 doza, su donacija EK Upravi za bezbijednost hrane. Napominjemo da su ove vakcine dobijene kroz direktnu komunakaciju Uprave za bezbjednost hrane i Evopske Komisije. Vakcine su praktično dogovorene kao poklon Crnoj Gori od Komesara EK Andriukaitisa na sastanku sa Podpredsjednikom Vlade Prof. Dr. Petrom Ivanovićem.

Kao što je već naglašeno Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici obezbijedila sredstva za nedostajućih 70.000 vakcina. Te vakcine su ranije rezervisane i biće isporučene do kraja naredne sedmice. Sa tim tim vakcinama biće nastavljena vakcinacija goveda na područjima slobodnim od bolesti kvrgave kože, prema Pprogramu vakcinacije.

Pozivamo držaoce životinja da radi sprovođenja hitne vakcinacije zadrže goveda na svojim gadinstvima u štalama i torovima. Apelujemo da vlasnici životinja nastave da sprovode preporuke i uputstva Uprave za bezbjednost hrane, veterinarskih inspektora iI veterinara na terenu, kao i da prijave odmah eventualnu sumnju na bolest goveda” saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu I fotosanitarne poslove.

 

Portal Analitika