Politika

Sjutra zahtjev za vanrednu sjednicu o Predlogu zakona o PIO

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić uputiće sjutra poslaničkim klubovima zahtjev za davanje podrške za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na čijem bi dnevnom redu bio Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).
Sjutra zahtjev za vanrednu sjednicu o Predlogu zakona o PIO
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz SNP-a, Milić će uputiti zahtjev za davanje podrške za sazivanje vanredne sjednice Skupštine o tom Predlogu zakona poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, nezavisnih poslanika, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, kao i klubu FORCA, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije.

Kako se navodi, Milić će, zbog racionalnosti, predložiti da sjednica Skupštine o Predlog zakona bude održana 30. avgusta, prije vanredne sjednice o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u EUR.

U SNP-u smatraju da to pitanje, s obzirom na to da su prilikom prethodnog glasanja za taj Predlog zakona, 30 poslanika bila za, 28 uzdržanih, a 23 poslanika opravdano nijesu bila u mogućnosti da se izjasne, zbog aktuelnosti teme, ponovo treba staviti, što je prije moguće, na dnevni red parlamenta.

Kako ocjenjuju u toj partiji, Predlog zakon treba opet staviti na dnevni red u cilju poboljšanja socio-ekonomskog položaja penzionera, ali i odbrane ustavnog načela Crne Gore kao države socijalne pravde.

SNP predlaže da se za osiguranika, ako je to za njega povoljnije, primijeni formula po kojoj se obračun penzije vrši na osnovu najboljih 15 godina provedenih na radu.

“Predlog SNP-a omogućava da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se ranije osnov za obračun visine penzije vršio na osnovu najboljih deset godina provedenih na radu, a sada je to povećano na 40 godina, odnosno ukupan radni staž.

Portal Analitika