Zanimljivosti

Rijetka vrsta orla viđena poslije 80 godina

Rumunsko Ornitološko udruženje saopštilo je da se rijetka vrsta orla - žutoglavi bradaš, vratila u tu zemlju i da je u Rumuniji prvi put viđena posle 80 godina.
Rijetka vrsta orla viđena poslije 80 godina
Portal AnalitikaIzvor

Dvogodišnji mužjak po imenu Adonis izlegao se u Češkoj kao dio evropskog ornitološkog programa. Kasnije je prebačen u francusku planinu Central Masif, gdje mu je prikačen uređaj za praćenje. Rumunski ornitolozi naveli su da je Adonis doletio u Rumuniju i da ne ide dalje, što bi moglo da znači da je možda u nekoj nevolji.

Naučnici su 19. jula uočili orla visoko na sjeverozapadu Rumuniji, dok je čekao da druge ptice pojedu leš psa, pošto se ta vrsta orla hrani kostima. Mužjak te vrste orla može da bude dug do 113 centimetara, raspon krila mu je do 270 centimetara, a ženka je i veća.

 

orao

Glava mu je duga, sprijeda spljoštena, s ravnim kljunom, koji je na vrhu povijen. Nozdrve su mu obrasle čekinjama, koje izgledaju kao brada, po čemu je i dobio naziv. Noge su do prstiju obrasle perjem. Leđa su crnkasta, dok je donja strana tijela žućkasta.

Orao bradan, ili kostoberina, lovi stoku i divokoze i to tako što ih bije krilima, dok leti i nagoni u provaliju. Kada ulovi kornjaču, sa visine je baci na kamen da bi joj pukao oklop. Hrani se i lešinama i kostima uginulih životinja.

Naseljava sva tri južnoevropska poluostrva i bio je najveća ptica u Srbiji, ali je danas više nema. Poslednja ženka koja se gnezdila u Makedoniji je otrovana 1985.

Gnezda gradi na nepristupačnim stijenama od granja, suvih ostataka biljaka i dlaka. Ženka snese od jednog do dva bijela jajeta sa crvenim pjegama teška 250 g na kojima leži 40 dana.

Antena M

Portal Analitika