Politika

Pajović opoziciji: Nijesmo ušli u vladu da bi spriječili ekonomski razvoj zemlje

Opozicija nije ušla u Vladu izbornog povjerenja da bi sprečavala ekonomski razvoj zemlje. To poručuje lider Pozitivne i šef parlamenta Darko Pajović, nakon najave GP URA, Demosa i SDP-a da će sredinom avgusta odlučiti izlaze li iz vlade jer je, po njihovom mišljenju, prekršen Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore odlukom parlamenta da se u Pljevljima gradi drugi blok termoelektrane.
Pajović opoziciji: Nijesmo ušli u vladu da bi spriječili ekonomski razvoj zemlje
Portal AnalitikaIzvor

„Nijesmo ušli u vladu da bismo sprječavali ekonomski razvoj zemlje. Ne mislim da je to pametan potez, najlakše je odustati i izaći ali pitam šta nakon toga. Neophodno je biti  istrajan i uporan u onome što smo postavili kao ciljeve”, rekao je Pajović novinarima nakon posjete Opštini Golubovci.

„Ne mislim da je pametno izaći iz vlade izbornog povjerenja koja ima ulogu da se bori za stvari koje su stavljene na papir. Te stvari su jasne: preveniranje eventualnih zloupotreba državih resursa u partijske svrhe i rad na biračkim spiskovima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, eventualnim izlaskom iz vlade dovodi se u pitanje ono za šta su se predstavnici opozicije u vlasti  zalagali mjesecima. 

„Ne možemo ucjenjivati bilo koga po pitanju ekonomskog razvoja zemlje. Ispoštovane su sve demokratske procedure”, dodao je on.

Dodao je da su tvrdnje GP URA da je DPS srušila sporazum ocjene kojima se želi ući u kampanju sa nekom vrstom političke prednosti. 

“To neće donijeti političku prednost niti oslabiti bilo koga u izbornoj trci”, smatra Pajović.

Zato je pozvao SDP, Demos i GP URA  na ozbiljnost i ispunjavanje misije vlade izbornog povjerenja. 

GP URA, Demos i SDP o izlasku iz vlade odlučuju sredinom avgusta

Ranije danas, Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija najavile su da će najkasnije sredinom avgusta, na najvišim partijskim organima, odlučiti kakav će biti njihov “odgovor na kršenje Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore”.

Na današnjim konsultacijama rukovodstva tri opozicione stranke, koje učestvuju u Vladi izbornog povjerenja, analizirana je nastala situacija nakon „sada već flagrantnog kršenja Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore od strane Demokratske partije socijalista“.

„Sva tri subjekata sa usaglašenim pristupom konstatuju da novonastala situacija zahtijeva adekvatan odgovor, primarno motivisan principima poštovanja pravne države, zaštite državnog interesa, kao i najznačajnijih ekonomskih resursa Crne Gore“, kaže se u zajedničkom saopštenju URA-e, Demosa i SDP.

Konačna odluka, kako je saopšteno, biće donesena na najvišim organima stranaka onako kako predviđaju njihovi statuti, prema utvrđenoj dinamici, najkasnije sredinom avgusta.

„Na sastanku je dogovoreno da se odmah pristupi konsultacijama i međusobnom informisanju sa ministrima i kontrolorima na opštinskom i državnom nivou, sa ciljem obezbeđivanje u cjelosti demokratske odluke“, kaže se u saopštenju.

URA je ranije najavila da će izaći iz vlade izbornog povjerenja ukoliko parlament izglasa izgradnju 2. bloka termoelektrane u Pljevljima nastavak saradnje sa A2A U Elektroprivredi što se desilo krajem prošle radne nedjelje.

CdM

Portal Analitika