Politika

JOVANOVIĆ: Derogiranje zakona lex specialis-om odmoglo opozicionim partijama

Polako se otvaraju sve karte. Priče o slobodnim, fer izborima su bile obična podmetačina koja je poslužila da se suspenduju institucije Crne Gore i politički život izmjesti u partijske dogovore. Partijske ankete opozicionih partija koje se sprovode angažovanjem beogradskih agencija za ispitivanje javnog mnjenja, do jednog sam i sam došao, vrlo jasno pokazuju da je suspendovanje Ustava i derogiranje zakona lex specialis-om samo odmoglo opozicionim partijama.
JOVANOVIĆ: Derogiranje zakona lex specialis-om odmoglo opozicionim partijama
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Slobodan JOVANOVIĆ

Sve jasnije i sve češće se pripadnici tih partija oglašavaju preko društvenih mreža da im lex specialis nije donio ništa, te da ga treba raskinuti i ići na bojkot izbora. Očekivanja da će namještenici lex specialis-a, svojim učešćem u Vladi, otkriti masovne kriminalne djelatnosti i kršenja zakona pokazala su se kao prazna puška. Kao dokazani manipulatori nijesu izašli sa korektnim obavještenjem da nijesu došli do saznanja o nepravilnostima, već su to odmah preokrenuli u tanušnu priču kako je DPS zamaskirao neslućena kriminalna djela. Dokazujući po ko zna koji put da je njihov odnos prema javnoj riječi manipulantski i petoparački. Arogancija kojom se nastupa je najveći dokaz one Ničeove da višak sujete dokazuje manjak pameti. A i znanja, jer je to veoma vidljivo u saopštenjima kojima nas zasipaju i prepiskama sa institucijama čiji su, valjda, dio.

Bakarne žice stare 200 godina: U jednom vicu su u Americi pronašli bakarne žice ispod zemlje stare 200 godina iz čega su izveli zaključak da su imali telefonske veze prije dva stoljeća, dok u Crnoj Gori kopanjem nijesu pronašli nikakve tragove žica. Crnogorci su zaključili da su u to vrijeme imali mobilne telefone pa zato i ne postoje podzemni vodovi. Po istom principu namještenici lex specialis-a ostaju pri tvrdnji da je država Crna Gora kriminalna država kojom vlada mafija, a da nijesu pronašli skoro ništa od onoga o čemu evo najmanje desetljeće pišu i objavljuju pojedini mediji u Crnoj Gori, optužujući vlast za najteža kriminalna djela. Ukoliko nijesu mogli doći do inkriminacija to može da znači da su ili nesposobni ili da se u Crnoj Gori vodila prljava medijska i politička hajka koja nema, ili ima vrlo malo utemeljenje u činjenicama. Ne čudi što su se ti mediji i politički subjekti zalagali da se ukine kleveta kao djelo koje se goni po službenoj dužnosti, tako da je dekriminalizacijom klevete otvorena brana najgnusnijim pomijama iz kuhinja kojima su usta puna fraza o demokratiji, brizi za Crnu Goru i slično. Brinući, tobože, za Crnu Goru u stanju su da žrtvuju Crnu Goru.

0208jovanovic2

Lex specialis nije ispunio očekivanja opozicije: Nema sumnje da lex specialis nije ispunio očekivanja „opozicione trojke“. Ako je ideja lex specialis-a da se obezbijede slobodni i fer izbori, da se kontroliše upotreba državnih resursa pred izbore, da se spriječe izborne mahinacije, srede izborni spiskovi, odakle potreba da se zadire u pravo koje ni po zemaljskim ni po božjim zakonima ne može pripadati „opozicionoj trojci“? Pravo da se odlučuje u jednoj zemlji, ukoliko je višestranačka i demokratska, se dobija voljom građana te države. Iskreno, priznajem da ne bih do kraja svog života  volio da vidim u vlasti većinu opozionara, naročito iz DF-a, Demosa, Demokrata i SNP-a, ali za mene su slobodni izbori sine qua non svake demokratije i poštovanja ljudskog dostojanstva.  Ukoliko te partije zadobiju većinsku volju građana Crne Gore, za mene bi to bilo neoboriva činjenica. Najvjerovatnije se ne bih slagao sa politikom koju bi sprovodile, borio bih se protiv nje, ali nijednog trenutka ne bih osporavao pravo da sprovode većinsku volju građana Crne Gore. Još manje da neko ko mi je politički blizak odlučuje u njihovo ime ili blokira njihove odluke. Ovđe se namještenici „opozicione trojke“, koji su oktroisanim partijskim dogovrima ušli u vlast ZBOG SLOBODNIH I FER IZBORA, ponašaju kao neko ko ima pun mandat, dobijen od građana.

Blokada društva: Ko može da da nekome pravo ko nije pobjedio na izborima da konsenzusom blokira odluke Vlade? Znači li to da mogu da blokiraju odluke čije nedonošenje može izazvati katastrofalne posljedice po državu i društvo? To je nonsens, budalaština i ja ne mogu da vjerujem da se takvo nešto uopšte postavlja kao pitanje. Iza toga stoji samo namjera da ospstrukcijom potpuno razore politički sistem i institucije, tako što će se politička borba izmjestiti iz institucijama i vanparlamentarnim djelatnostima blokirati Crna Gora. I to će donijeti Crnoj Gori nemjerljive štete i nazadovanje u svakom pogledu. Mora se saopštiti svim relevantnim međunarodnim faktorima što stoji u osnovi ove farse. Iza čitave galame o konsenzusu u Vladi, iako on pravno nije formulisan u lex specialis-u, što čak tvrdi i opoziono nastrojeni pravni analitičar i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, stoji bjekstvo od rezultata izbora. Doduše, on piše o nekakvom političkom „aspektu“ što je, valjda, pokušaj da se „izvadi“ „opoziciona trojka“ iz bijednih pokušaja opstrukcije. Vrijeđaju ljudsku inteligenciju priče „opozicione trojke“ kako izostanak konsenzusa u pitanjima koja nemaju direktnu vezu sa izborima i koja su isključivo ekonomska pitanja koja spadaju u mandat Vlade, predstavljaju opstrukciju od strane vlasti lex specialis-a i tvrdnje Dritana Abazovića „ da DPS ne može ostvariti pobjedu bez zloupotreba i izbornih prevara“. I to zato što „opoziciona trojka“ želi da blokira potpisivanje dokumenta sa italijanskom firmom A2A. Za kvalitet tog dokumenta DPS će snositi političku odgovornost, pozitivnu ili negativnu. Uostalom, zato su ih građani birali, za razliku od Dritana Abazovića. Ne zna čovjek što da kaže da takvo vezivanje nevezivog do da to vrijeđa svakoga kome se Abazović obraća. To je toliko potcijenjivanje publikuma i takvo stvaranje konfuzije i antidemokratskog ponašanja, da će to ući u anale političkog besčašća. Demokratija je u suštini slobodno izražena volja građana koja određenom političkom subjektu daje mandat da upravlja državnim resursima na određeni period! Svaka opstrukcija ili nasilno mijenjanje te činjanice je suspendovanje demokratskih principa. To što se to u Crnoj Gori zatrpava gomilom otrcanih frazetina iz kuhinja koje bi odavno u uređenom društvu bankrotirale zbog neodgovrnih izjava i kvalifikovanja njatežim kvalifikativima ljudi i institucija, ne mijenja na stvari.

0208jovanovic3

Bježanje od volje naroda: Građani Crne Gore moraju znati da „opoziciona trojka“ bježi od slobodno izražene volje i izbora, jer svi pokazatelji govore da izbori neće donijeti ono što je njihova namjera. Dodatno, pučistička, proruska koalicija DF ubjedljivo bolje stoji u preizbornim anketama od svih drugih opozicionih subjekata. To dodatno potvrđuje tezu da SDP i Ranko Krivokapić neće moći ni pomisliti na smjenu „Đukanovićevog režima“ bez Kneževića i kompanije, iako se koliko juče užasavao takvog braka. Pa građani Crne Gore ako je to budućnost koju želite Crnoj Gori, aferim! Više je nego jasno da se ide na diskreditaciju narednih izbora i blokadu sistema. Ne poričem da je to najefikasnije sredstvo opozicije, ali se to mora jasno predočiti građanima Crne Gore. Pa ako građani Crne Gore žele da svoju zemlju uvedu u polje nestabilnosti, nefunkcionalnosti i opstrukcija na njima je da o tome odluče. Oni će biti najveće žrtve takve situacije.

Nejasno ponašanje procrnogorskih partija: Nejasno mi je ponašanje procrnogorskih partija i njihovo busanje u nejake grudi pričama o samostalnom nastupu. Samo jedna od tih partija je blizu censuza po ispitivanju koje sam imao u raukama, sve ostale su ispod 2 odsto, a neke i ispod 1 odsto. Svaki bačeni crnogorski glas ići će na njihovu dušu. Takvim ponašanjem igraju se sa sudbinom Crne Gore. Sa druge strane, što veći njihov zajednički procenat daje im sposobnost  kontrole moći najveće partije u Crnoj Gori, što je za mene jedini treći put koji vodi Crnu Goru ka boljitku. Nema spora da se vladajući DPS mora reformisati i pretemeljiti svoj način vladanja. Sa udruženim procrnogorskim strankama, patriotskim strankama, reformisanim DPS-om, Crna Gora može izaći iz ove situacije koja je u potpunosti nelegalna i duboko štetna po Crnu Goru i koja je rezultat pobune proruskih, antinatovskih i klerikalnih snaga u Crnoj Gori pod uticajem SPC. 

Portal Analitika