Sci/Tech

NASA: Asteroid Benu ide ka Zemlji

Nasa planira da lansira sondu koja bi prikupila uzorke kamenja sa asteroida za koji se vjeruje da bi jednog dana mogao da pogodi Zemlju.
NASA: Asteroid Benu ide ka Zemlji
Portal AnalitikaIzvor

Asteroid nazvan Benu, može se vidjeti sa Zemlje kada prolazi kroz našu orbitu svakih šest godina. 

Benu ima prečnik 500 metara i 2135. godine će proći tačno između Zemlje i Mjeseca. 

“Taj prolazak između Zemlje i Mjeseca 2135. godine, će ovaj asteroid potencijalno usmjeriti na putanju ka samoj Zemlji, kasnije u tom vijeku”, izjavio je profesor planetarnih nauka na Univerzitetu Arizona, Dante Laureta. 

Profesor Dante je dodao i to da će ovaj asterodi vjerovatno izazvati velike posljedice. 

Laureta, glavni istraživač Nase zadužen za misiju sonde Oziris-Reks na asteroid Benu, koja treba da bude pokrenuta u septembru, rekao je da će sonda mapirati asteroid, pokupiti neke uzorke kamenja i potom se vratiti na Zemlju. On je dodao i to da informacije o veličini asteroida, njegovoj masi i sastavu, mogu da budu ključni podaci za naredne generacije koje će se baviti ovim problemom. 

Sonda Oziris-Reks će na asteroid Benu stići 2018. godine i godinu dana će ispitivati geodetski i hemijski sastav asteroida, njegovu mineralogiju i geološku istoriju. Informacije prikupljene tokom posmatranja će pomoći naučnicima da shvate kurs ovog asteroida i kako na njega utiče sunčeva svjetlost. 

Očekivani povratak sonde na Zemlju je 2023. godine.

 

B92.net

Portal Analitika