Svijet

Čavušoglu: EU da ukine vize za Turke do oktobra ili propuštamo milione izbjeglica

Turska će prestati da ispunjava obveze koje je preuzela na sebe u sklopu migrantskog sporazuma ukoliko Evropska unija ne ukine vize za Turke do oktobra, najavio je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenose njemački mediji.
Čavušoglu: EU da ukine vize za Turke do oktobra ili propuštamo milione izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Turski angažman u sklopu dogovora zavisi od toga "hoće li Evropska unija ispuniti svoj dio dogovora i  ukinuti vize za turske građane", rekao je Čavušoglu za "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Turski ministar vanjskih poslova dodao je da turska vlada očekuje da se vize ukinu do "definisanog roka".

"To može biti početak ili sredina oktobra, ali očekujemo jasno određeni datum", istakao je, naglašavajući da njegove riječi "nisu prijetnja".

Ipak, dodao je da će "Turska biti primorana da napusti migrantski ugovor ukoliko se ne ukinu vize".

"Sporazum funkcioniše samo zato što je Turska preduzela ozbiljne mjere da zaustavi pritok migranata, posebno na području borbe protiv krijumčara ljudi", upozorio je Čavušoglu.

Podsjetimo, u sklopu migrantskog sporazuma koji je EU sklopila sa Turskom, Turskoj je obećano 6 milijardi eura, ukidanje viza za njene građane i ubrzavanje pristupanja Evropskoj uniji. U zamjenu za to, Ankara je obećala da će prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koji stignu do Grčke putem Turske.

Ukidanje viza trebalo je da se dogodi u julu, ali Turska nije zadovoljila dio postavljenih kriterijuma, uključujući i bitne promjene antiterorističkih zakona.

Situacija je dodatno zakomplikovana pokušajem vojnog udara u Turskoj 15. jula i Erdoganovom odmazdom koja je uslijedila, nakon koje je niz evropskih službenika i političara izrazio zabrinutost za stanje osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Kao naročito problematične Brisel ističe najave o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj.

(index.hr)

Portal Analitika