Politika

SD: Obezbijeđena energetska nezavisnost države

Usvajanjem akcionarskog ugovora sa italijanskom kompanijom A2A, obezbijeđena je energetska nezavisnost i stabilno snabdijevanje građana električnom energijom i sačuvano i dodatno učvršćeno većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi (EPCG), ocijenjeno je iz Socijaldemokrata (SD) Crne Gore.
SD:  Obezbijeđena energetska nezavisnost države
Portal AnalitikaIzvor

Član Predsjedništva SD-a, Boris Mugoša, kazao je da su akcionarskim ugovorom između države i A2A stvoreni preduslovi za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

“Na taj način se čuva postojećih 1,2 hiljade radnih mjesta, otvara još nekoliko stotina novih i rješavaju višedecenijski problemi građana Pljevalja”, naveo je Mugoša u saopštenju.

Predstavnici SD-a će, kako je naveo, kao i do sada predlagati konkretna rješenja i voditi stabilnu i dosljednu politiku, koja će dovesti do realizacije najznačajnijih razvojnih projekata u Crnoj Gori.

“Očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja saobraćajne i energetske infrastrukture, pospješivanje malog i srednjeg biznisa i porodičnih firmi kao osnovnih pokretača privrednog rasta, će i u narednom periodu biti u fokusu naše politike”, zaključio je Mugoša.

Skupština je prošle sedmice usvojila Odluku o prihvatanju akcionarskog ugovora između Vlade i italijanske kompanije A2A, kojim se definišu njihovi međusobni odnosi u upravljanju EPCG.

Ugovorom je definisano da A2A, u slučaju izlazne opcije, im ima pravo da ponudi svoje akcije državi Crnoj Gori po cijeni od 250 miliona EUR, koja bi bila isplaćena u sedma godišnjih rata.

Ugovorom je definisano i da EPCG bude korporativni garant za izgradnju drugog bloka TE, a povećana je i nadležnost države u pogledu izbora menadžmenta.

Kompanija A2A je pobijedila na međunarodnom tenderu 2009. godine i tada kupila akcije EPCG za 434 miliona EUR i postala vlasnik 43,7 odsto akcija. Nakon toga, 2014. godine, obavljena je konverzija duga od blizu 45 miliona EUR, tako da je država postala vlasnik oko 57 odsto akcija, a A2A 41,75 odsto.

Portal Analitika