Region

Odbjegli robijaš ranio Darka Bulatovića

Beogradska policija sumnja da je odbjegli robijaš iz bjelopoljskog zatvora Ivan Vujović napadač koji je u noći između četvrtka i petka hicima iz pištolja teško ranio Beograđanina Darka Bulatovića (29) u jednom beogradskom lokalu.
Odbjegli robijaš ranio Darka Bulatovića
Portal AnalitikaIzvor

Navodno, on je u kafiću prišao Bulatoviću, počeo da se raspravlja sa njim, a zatim izvadio pištolj i zapucao. Pucnjava se dogodila u lokalu "Đura bar” u Venizelosovoj ulici, a kao navodni motiv sukoba spominje se ponašanje Vujovića koji je uznemiravao djevojke koje su sjedjele za stolom do njegovog, zbog čega mu je Bulatović skrenuo pažnju, pišu Dnevne novine.

Nakon toga, Vujović je navodno ustao i počeo da vrijeđa Bulatovića, a zatim je izvadio pištolj i zapucao. Izvor blizak porodici ranjenog dvadesetdevetogodišnjaka kazao je da je Bulatović dva puta operisan i da mu se ljekari bore za život.

Bulatovića su, nakon ranjavanja, prijatelji odvezli u Urgentni centar, a napadač je pobjegao. Darkov otac, Vladimir Bulatović je nekadašnji direktor Zemuna, OFK Beograda, podgoričke Budućnosti i Metalca iz Gornjeg Milanovca. Zajedno sa Zvezdanom Terzićem bio je optužen da je zloupotrebnom položaj a od prodaj e četiri fudbalera OFK Beograda prisvojio oko četiri miliona eura.

Policija sumnja da se Vujović, nakon bjekstva iz zatvora u Bijelom Polju koje se dogodilo prije skoro sedam mjeseci, krio u glavnom gradu Srbije, gdje navodno ima dosta poznanika, a gdje je utočište pronašao i njegov bivši cimer iz zatvora Jovica Zindović, koji je nedavno uhapšen nakon devet i po mjeseci bjekstva zatvorskim policajcima.

Potjernica za Vujovićem ranije raspisana

Za Vujovićem je, inače, raspisana potjernica nakon što je 24. decembra prošle godine na spektakuran način pobjegao iz bjelopoljskog zatvora gdje je služio kaznu od 14 godina za ubistvo Radomira Savovića. On je tog dana u poslij epodnevnim satima zatražio od zatvorskih stražara da obavi telefonski razgovor, a u dežuranu ga je doveo komandir Nikola Konatar. U njoj se nalazio i službenik ZIKS-a Petar Šuković, koji je sjedio za stolom i nešto zapisivao u zatvorsku knjigu.

Vujović je dok je navodno razgovarao preko fiksnog telefona, iskoristio nepažnju komandira Konatara, koji mu je bio okrenut leđima. Bacio je slušalicu prišao i oteo službeni pištolj iz futrole Konatara, a potom ga uperio u njega.

Tražio je da se pomjere do zida i onda izašao iz dežurane stavljajući rezu na vrata. Kad je prišao do prijavnice, naredio je stražaru Slaviši Kljajeviću da mu otvori vrata. Vujović je nesmetano izašao iz zatvorskog kruga i odnio pištolj. U blizini kapije čekao ga je automobil, kojim je pobjegao.

Vujović je zbog čestih konflikata u spuškom zatvoru još 2013. godine po kazni prebačen u Bijelo Polje, gdje je robijao 14-godišnju kaznu za ubistvo Savovića, koje se dogodilo u blizini zgrade RTCG-a 7. maja 2008. godine. Prema navodima presude, on je sačekao Savovića da izađe iz picerije "Primicija” i, dok je prelazio ulicu, pritrčao mu je sleđa i ispalio više metaka. Savović je odmah izdahnuo. Ubistvo je, po ocjeni suda, počinio zbog osvete, jer ga je Savović pretukao 27. marta 2008. u lokalu "Stara Crna Gora” u Budvi i nanio mu teške povrede.

Vujović je u Spužu umalo i stradao kada je u decembru 2012. godine zatvorenik Jagoš Perović pokušao da ga ubije zašiljenom kašikom, zbog čega je osuđen na tri godine zatvora. To je, međutim, samo jedan u nizu zatvorskih okršaja u kojima je učestvovao Vujović. Njemu se sudilo i zbog sumnje da je u decembru 2006. godine prijetio policajcu Nemanji Lukovcu, koji ga je legitimisao na ulici. Istom optužnicom sudilo mu se i za napad na policajca Nikolu Radunovića, kojeg je navodno više puta udario pesnicom u glavu, nanijevši mu laku tjelesnu povredu.

Vujović i Zindović dijelili ćeliju

Zanimljivo je da je Vujović zatvorsku ćeliju u bjelopoljskom zatvoru dijelio upravo sa Jovicom Zindovićem, koji je nedavno uhapšen upravo u Beogradu u zajedničkoj akciji crnogorske i srbijanske policije, pod kodnim nazivom “Pandora" poslije devet i po mjeseci od bjekstva zatvorskim stražarima tokom posjete bolesnoj majci u Mojkovcu.

Nakon što su ga pratili, osmatrali i uhapsili na prepad, pripadnici srpske policije izvršili su i pretres stana u kojem je Zindović živio pod lažnim identitetom. Stan se nalazio u Zvečanskoj broj 58, a u njemu su nađena falsifikovana dokumenta, arsenal naoružanja i vrijedna droga. Prilikom pretresa, u stanu su pronađena falsifikovana dokumenta na drugo ime sa fotografijom Zindovića, automatska puška, hekler sa prigušivačem, tri pištolja i pet pancira.

Nađeno i 82.000 eura, kao i 500 grama upakovane praškaste materije za koju se sumnja da je kokain visokog stepena čistoće. Srpska policija, u saradnji sa kolegama iz Crne Gore, provjerava nove sumnje i operativne podatke da li je Zindović planirao novo ubistvo u Srbiji.

“Postoje operativni podaci da je ovaj osuđeni ubica, koji je prije devet i po mjeseci pobjegao bjelopoljskoj zatvorskoj policiji, učestvovao u pripremanju likvidacije na teritoriji Srbije. Ko je trebalo da bude žrtva, za sada se ne zna pouzdano. Provjere su u toku", kazao je sagovornik DN blizak istrazi.

Niko nije procesuiran zbog bjekstva

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju ranije je saopštilo da niko nije procesuiran zbog bjekstva zatvorenika Ivana Vujovića iz bjelopoljskog zatvora jer nema dokaza da je bilo zloupotreba. Prema riječima osnovnog državnog tužioca Mirka Bulatovića, tužilaštvo ništa ne može da utvrdi dok Vujović ne bude lišen slobode i saslušan.

Ministarstvo pravde i Uprava ZIKS-a pokrenuli su disciplinski postupak protiv službenika bjelopoljskog zatvora Nikole Konatara, Petra Šukovića i Slaviše Kljajevića, koji su suspendovani zbog bjekstva zatvorenika Vujovića, a zatvor u Bijelom Polju stavljen je pod neprekidni nadzor.Tokom kontrole u bjelopoljskom zatvoru, nakon bjekstva zatvorenika Vujovića, utvrđeno je da je nestao pištolj koji je dužio Konatar, a prilikom pretresa ćelija pronađeno je, između ostalog, šest mobilnih telefona i osam improvizovanih bodeža.

Jagoš Petrović uhapšen u Beogradu

Zanimljivo je i da je Baranin Jagoš Petrović (40) nedavnom uhapšen je u Beogradu po međunarodnoj potjernici koju je Interpol Podgorica raspisao za njim zbog izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog pokušaja ubistva Ivana Vujovića, ali zbog krivičnih postupaka razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivinih materija. Petrović je u Srbiji koristio lažna dokumenta pod imenom Saša Popović, ali je pretragama utvrđen njegov pravi identitet, nakon čega je lišen slobode.

Njega je Viši sud u Podgorici osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, koje je izvršeno 15. novembra 2012. godine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, gdje je dok se nalazio na izdržavanju kazne zatvora pokušao da liši života Vujovića. On je, kako je presuđeno, šiljkom napravljenim od metalne šipke Vujoviću zadao više udaraca, čime mu je nanio teške tjelesne povrede.

dnevne novine

Portal Analitika