Društvo

Bolest kvrgave kože kod goveda se širi : Mojkovac zaraženo područje

Do sada je na području mojkovačke opštine, zbog zarazne bolesti kvrgave kože kod goveda, usmrćeno i propisno uklonjeno pet grla, a jedno je uginulo. Potvrđeno je prisustvo bolesti kod još dvadeset jednog grla i njih vrlo brzo čeka ista sudbina. Bolest se za samo nekoliko dana dramatično proširila. Veći dio područja opštine je zahvaćen.
Bolest kvrgave kože kod goveda se širi : Mojkovac zaraženo područje
Portal AnalitikaIzvor

„Mojkovački kraj se tretira kao zaraženo područje, ugroženo kompletno. Bolest je početkom prošle sedmice registrovana kod tri grla u Pržištima, Bjelojevićima i Podbišću. U međuvremenu se proširila i na Polja, Lepenac, Rudnicu i Ravni i to, bojim se, neće biti kraj priče. Mi smo u prethodna dva dana poslali na analizu zabrinjavajuće veliki broj uzoraka sa Bjelasice i Sinjajevine .” rekla je doktorka veterinarske medicine Tatjana Simić, iz Veterinarske ustanove „Dr Vaso Đurović“. Ona je dodala da se vakcina očekuje početkom ove sedmice i da će, kad stigne, tri ekipe raditi na terenu, praktično neprekidno, dok ne budu vakcinisana sva grla u područjima gdje se još nije pojavila kvrgava koža.

“ Vakcinacije neće biti u domaćinstvima u kojima se pojavila bolest, sve dok ne prođe 28 dana, koliko je period inkubacije, od uklanjanja zadnjeg oboljelog grla, jer vakcina ne pomaže kod već zaraženih “ objasnila je Simić. Novinari su pokušali da sa nekoliko mojkovačkih stočara da razgovaraju na ovu temu, ali niko nije baš bio spreman za novinske priče.

 “ Treba ih razumjeti. Ljudi se plaše za djecu, za egzistenciju, ostaju bez imovine. Teške su tu emocije, ponegdje i dramatične. Imamo slučaj da je porodica živjela od jedne krave, a mi smo morali da je uspavamo i propisno zakopamo. Čovjek tu ne zna šta da radi, i sigurno mu nije do priče “ kazala je doktorka Simić.

Prema posljednjim podacima Ministarstva poljoprivrede, do subote je zabilježena bolest kvrgave kože goveda kod 47 grla, a prvi slučajevi evidentirani su na sjeveru Crne Gore. Vakcinacija počinje danas, a ministar poljoprivrede Budimir Mugoša kazao je da situacija nije alarmantna, ali je vrlo ozbiljna.

“ Bolest je opasna. Prvi put je u Evropi, tako da nema velikog iskustva. Mi smo se prilično dobro pripremili za ovu situaciju, ekipa koja se bavi veterinom je uigrana i napravili su plan “ kazao je Mugoša. Vakcine su obezbijeđene u komunikaciji Uprave za bezbjednost hrane i Evropske komisije, koja je donirala 25.000 vakcina. Preostalih 70.000 vakcina obezbijeđene su iz budžeta Crne Gore.

“ Vakcinacija će početi u pogrančnom dijelu države, jer je bolest prvo tamo evidentirana “ kazao je Mugoša.

Izvor: pobjeda

Portal Analitika