Društvo

Mugoša: Situacija kvrgave kože vrlo ozbiljna ali ne i alarmantna

Prema posljednjim podacima Ministarstva poljoprivrede, do subote je zabilježena bolest kvrgave kože goveda kod 47 grla, a prvi slučajevi evidentirani su na sjeveru Crne Gore. Vakcinacija goveda od ove nove bolesti koja se pojavila u Evropi i koja se ne prenosi na ljude, počinje sjutra.
Mugoša: Situacija kvrgave kože vrlo ozbiljna ali ne i alarmantna
Portal AnalitikaIzvor

Ministar poljoprivrede, Budimir Mugoša, kazao je za javni servis da situacija nije alarmantna, ali je vrlo ozbiljna.

"Bolest je opasna. Prvi put se nalazi u Evropi, tako da je tu nema velikog iskustva, čak ni u evorpskm razmjerama. Mi smo se prilično dobro pripremili za ovu situaciju ekipa koja se bavi veterinom je uigarna i napravili su plan", kazao je Mugoša gostujući u Dnevniku TVCG.

Vakcine su obezbijeđene u komunikaciji Uprave za bezbjednost hrane i Evropske komisije, koja je donirala 25.000 vakcina. Preostalih 70.000 vakcina obezbijeđene su iz Budžeta Crne Gore.

"Od sjutra će početi vakcinacija grla u pogrančnom dijelu države, jer je bolest prvo tamo evidentirana. Išla je od Grčke preko Makedonije, Kosova i Srbije, tako je došla kod nas", kazao je Mugoša.

On je kazao da su najviše ugrožene opštine Rožaje, Plav i Gusinje, koje se nalaze uz granicu sa Kosovom i Srbijom. Međutim, najviše slučajeva se pojavilo u Mojkovcu, tako da će, kaže ministar, u prvom talasu vakcinacija obuhvatiti i tu opštinu.

"To je virusno oboljenje i tu nema lijeka. Jedini način je da se životinje vakcinišu, a životinje koje su već zaražene se na human način ubijaju. Teško je reći da je nešto humano ubijanje, to je način koji se daje injekcija od koje se uspava i kasnije se neškodljivo ukloni. To znači da se, na gazdinstvima na kojima postoji mogućnosti, te životinje zakopaju, vrši se dezinfekcija, zatrpava se i dezinfikuje sav materijal i prostor koji je mogao biti inficiran. Ako se na gazdinstvu ne može vršiti zakopavanje, dogovor je sa svim lokalnim zajednicama da se obezbijede stočna groblja i transport prilikom kojeg ne može doći do kontaminacije. Dogovor je sa lokalnim zajednicama da obezbijede mehanizaciju svojih komunalnih preduzeća, jer da to ne bi bio izdatak za držaoce životinja", kazao je Mugoša.

On je dodao da se mora vakcinisati čitava populacija i da je vakcinacija besplatna.

Ljudi nijesu u opasnosti

Ministar poljoprivrede je istakao da nema opasnosti za ljude. "Bolesti koje napadaju ljude i životinje naziva se zeonoza, a ovo nije to. Ali, bolest je neizlječiva, obzirom da je virus, jedini lijek je vakcina", nagalsaio je Mugoša.

On je kazao da ovo nije samo problem zdravstvene bezbjednosti, nego i trgovine. "Ja sam izdao više naredbi. Potpuno je zabranjen promet svim namirnicima u kojima ima išta goveđeg porijekla. Stav je nauke da je već posle sedam dana vakcinacije moguće životinje slati na klanje, a nakon 28 dana stiče se potpuni imunitet i može se staviti u promet. Mi možemo regulisati promet govedine i goveđim proizvodima otprilike 28 dana poslije završetka vakcinacije i zato taj posao mora da se radi brzo", izjavio je Ministar poljoprivrede.
On je kazao da moraju da se vakcinišu grla koja nijesu obavezna da se obilježavaju, tako da će se tu pojaviti broj grla veći od 90.000 koji je evidentiran na području Crne Gore.

"To je jedan dodatni trošak. Imamo 270.000 doza, a to je 140.000 eura. Mi moramo platiti veterinarima da obave taj posao, to je 1.55 eura po grlu, s tim što imamo problem u vezi stoke na katunima. Trebaju nam terenska vozila, pa smo apelovali na lokalne zajednice da nam ih obezbijedi, da bi veterinari mogli doći do tih krajeva", rekao je Mugoša.

Stočarima čija su grla ubijena zbog ove bolesti biće isplaćena novčana naknada, a kolika je ta šteta utvrdiće Komisija. "Mi smo napravili pravilnik kako da se to procijeni, jer svako grlo nije iste vrijednosti, ali u svakom slučaju, svako će biti obeštećen, s tim što će i troškovi zakopavanja biti na teretu države", istakao je Mugoša. (rtcg)

Portal Analitika