Muzika

Rock nostalgija: Nikšićka ''Osma sila'' koja je nekada harala muzičkom scenom

„Osma sila“, prvobitno grupa „Mir“, dominirala je na crnogorskoj rok sceni krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Nije malo onih koji se vjerovatno sjećaju velikih hitova "Spominjem te" i "Nikad više ti i ja".
Rock nostalgija: Nikšićka ''Osma sila'' koja je nekada harala muzičkom scenom
Portal AnalitikaIzvor

Članovi grupe, Slobodan Bobo Dobrilović i Dimitrije Mićo Maksić, prisjetili su se za portal Onogošt lijepih uspomena na vrijeme kada je bend bio na vrhuncu slave. "Sve je počelo 1978. godine kada sam pozvan da zamjenim bas gitaristu grupe Mir (Kasnije Osma sila). Imao sam svoju grupu "Minori" i nijesam očekivao dugu saradnju koja se potom i desila. Pozvan sam da sa ostalim članovima grupe" Minori" pređem u grupu "Mir",gdje smo činili izuzetan sastav. Na festivalu „Omladina 1979“ izveli smo pjesmu „Mir da bude“, prisjeća se Mićo.

Godine 1981.  grupa nastupa pod imenom "Osma sila" gdje osvaja treće mjesto sa pjesmom "Biće bolje"  za koju je upravo Mićo napisao tekst i muziku.Tadašnji sastav činili su Blažo Perović (bubanj) , Duško Stanisavić (bas), Željko Mrvošević (klavijature,vokal), Bobo Dobrilović i Mićo Maksić (gitara). Ova postava zadržala se nekoliko narednih godina ,a svirali su na izuzetno značajnim koncertima, kao predgrupa Riblje Čorbe,Bijelo dugmeta,ali i kao učesnici dvodnevnog rok koncerta na Hipodromu gdje su djelili binu sa Kerberom,YU Grupom...

563745-1402259180012594-1153766856-n

Svojim stvaralaštvom ova grupa ostavila je neizbrisiv trag na Ex Yu Rok sceni. "Spominjem te", "Nikad više ti i ja", "Džeparoš", "Matija Kralj" , "Sa felerom rođeni" samo su neki od hitova ."Materijal za album postoji i sniman je kod Enca Lesića u Beogradu. Ploča nikada štampana nije, snimci su zadovoljavajući. Veći dio repertoara su moji tekstovi i muzika, a aranžmani su zajednički rađeni. Imali smo dobrog menadžera Petra Dobrilovića, vrhunske predispozicije.. Danas su ostale samo lijepe uspomene,ali kako je od umjetnosti teško živjeti, svi smo birali svoj pravac“, objašnjava Mićo

Za kraj priče od Boba saznajemo i jednu anegdotu."Dok smo se spremali za svirku, gitarista "Iron Maidena" je prišao i ponudio se da nam promjeni žice na gitari i "sredi je". Ishod je bio fantastičan, a i bubnjar je dobio nove palice", prisjeća se Bobo detalja sa jednog od koncerata.Osim navedenih u grupi su svirali Dejo Pekić (bas gitara) , Rajko Kadović (klavijature i vokal), Miloš Vukajlović (bubanj), Zoran Ćetković (bubanj) i Momir Jevtović Šmeki (bas).

 </p>

Izvor: Onogošt.me(Nenad Todorović)

Portal Analitika