Svijet

Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je islam našao svoje mjesto u toj zemlji, ali da, pred usponom džihadizma, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj, prenose francuski mediji. Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, prenio je "Žurnal di dimanš".
Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

"Islam je našao svoje mjesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske riječi i djela, treba najsnažnije suzbijati".

Međutim, poslije nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

"Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tjera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje", upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, Vals ocjenjuje da Francuska treba da cijelom svijetu bude primjer kako se islam slaže sa demokratijom.

Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsjetio je danas da je prije više od 10 godina osnovana Fondacija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

"Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mjesto", zaključio je francuski premijer.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika