Politika

Lekić: Razmišljamo o bojkotu izbora

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je premijera Mila Đukanovića da pokušava da onemogući dalje funkcionisanje kontrolne uloge opozicionih predstavnika u državnim institucijama. U Demos-u, ističe on, razmišljaju i o bojkotu izbora.
Lekić: Razmišljamo o bojkotu izbora
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za Dan ističe da opozicija nakon izglasavanja ugovora sa A2A treba ozbiljno da sagleda novonastalu situaciju i da se u tu svrhu što prije organizuje sastanak Demosa, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA kako bi donijeli zajedničku odluku.

"Demos će, kao i do sada, na ozbiljan način sagledati situaciju i donijeti javno odgovornu odluku. Ne mislim da u ovoj fazi svakih šest ili sedam sati treba davati izjave o tome, već promišljeno odlučiti i obavijestiti javnost o rezultatu. Prvi korak jeste zajednika analiza tri opozicione stranke o nastaloj situaciji. Zato očekujem zajednički sastanak što je moguće prije. Inače, izglasavanje ugovora sa A2A kao novog čina kockarske ekonomije sa ozbiljnim posledicama po ekonomije države, nažalost, nije jedini razlog za preispitivanje opozicionog ostanka u Vladi. Milo Đukanović je počeo otvoreno da negira bazične principe zapisane u Političkom sporazumu koji je potpisala i njegova stranka. Premijerova namjera da novom, kupljenom parlamentarnom većinom uoči samih izbora proturi vrlo sumnjive zakonske i poslove inicijative. To ne smije proći bez našeg adekvatnog odgovora", kazao je Lekić.

Prema njegovim tvrdnjama, očigledno se radi o pokušaju onemogućavanja dalje kontrolne uloge opozicionih predstavnika u državnim institucijama.

"Demontiranje i prezentovanje u javnosti nezakonitih, korupcionaških radnji izaziva po svemu sudeći nervozu i reakciju vrha vlasti. Đukanovićeva stranka je već javno protestovala zbog otkaza u MUP-u kadru DPS-a iz Pljevalja koji je pravno procesuiran kao akter afrere „Snimak”. Posebno ih brine dosta brz proces osvajanja institucionalne autonomnosti MUP-a, kako u dijelu izgrađivanja zakonsko profesionalnog načina i stila rada tako i saradnje sa tužilačkim strukturama, posebno specijalnim tužilaštvom. Dok budu u Vladi, ministri iz opozicionih redova će nastaviti da javno demontiraju korumpirano-kriminalne segmente u državnim institucijama i da kao odgovorne ličnosti doprinesu funkcionisanju sistema na principima pravne države", istakao je Lekić.

U Demos-u razmišljaju o bojkotu izbora.

"U Demosu razmišljamo o svim relevantnim momentima u vezi sa izborima", jasan je Lekić.

Na pitanje da li pregovaraju sa SNP-om i sa drugim subjektima o zajedničkom izbornom nastupu, Lekić je kazao da razgovaraju sa svim opozicionim subjektima koji se drže potpisanog sporazuma o međusobnom nenapadanju.

"I to je najveći broj stranka u opoziciji. Građani s pravom očekuju da opozicione snage sarađuju i dogovore se kako da se na najbolji način organizuju za predstojeće izbore. Zadatak ozbiljnih opozicionih subjekata nije da nešto podvali nekome drugome u opoziciji. Zadatak opozicije da među sobom kolegijalno sarađuje, da bude prije svega ozbiljna, javno pristojna, kompetentna i da kao takva kredibilna alternativa zadobije većinsko povjerenje građana. Demos daje upravo takav doprinos izgrađivanju opozicije i opozicionih odnosa. To ćemo nastaviti i ubuduće. Vraćajući se direktno vašem pitanju odgovaram potvrdno. Dakle, razgovaram i sa odgovornim ličnostima i iz SNP-a", kazao je Lekić.

Izvor: Dan

Portal Analitika